GREŠKA KOJU SVI PRAVE: Evo kada je pravo vreme za JOGURT I kefir, u suprotnom nisu korisni u ishrani
Foto: Shutterstock

PAZITE KADA IH JEDETE

GREŠKA KOJU SVI PRAVE: Evo kada je pravo vreme za JOGURT I kefir, u suprotnom nisu korisni u ishrani

Žena -

Fermentisani mlečni proizvodi kao što su jogurt, kiselo mleko, pavlaka, kefir, imaju višestruku korist po zdravlje - normalizuju rad probavnog sistema, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite creva od parazita...

Ove namirnice su bogate proteinima, kalcijumom i bakterijama koje se vezuju za zid creva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa.

Upravo ove namirnice predstavljaju glavni izvor aminokiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma, a za razliku od mleka, telo ih apsorbuje mnogo brže, jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći.

jogurt, zubi
foto: Shutterstock

Međutim, koliko će zaista biti korisne po vaš organizam zavisi i od vremena kada ih konzumirate, tvrde stručnjaci. Nutricionisti preporučuju da jogurt i sve ostale fermentisane mlečne proizvode ne konzumirate u prvih sat i po vremena nakon obroka.

Kada prođe minimum sat i po vremena od poslednjeg obroka, tada je poželjno da ih unosite.

- Kiseli mlečni proizvodi normalizuju crevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mlečne proizvode uzimate na prazan stomak - ističu nutricionisti.

jogurt
foto: Shutterstock

Mnogi stručnjaci su mišljenja da bi ove namirnice trebalo da konzumirate dve nedelje u kontinuitetu kako bi se poboljšao rad creva. Na dnevnom nivou, poželjno je da unesete sledeće količine:

Kefir, jogurt i kiselo mleko - preporučuje se 1-2 čaše dnevno Sveži sir, pavlaka (2,5 odsto masti) - preporučena doza je 100 grama dnevno

(Kurir.rs/Mondo)

02:15

NAJMOĆNIJI LEK ZA IMUNITET SRBIJA IMA U IZOBILJU: Stručnjaci sa Harvarda sugerisali da je OVA namirnica NAJBOLJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track