IDEALNO ZA ĐURĐEVDAN: Evo kako da što bolje napravite perfektne MINJONE, najfinije sitne SLAVSKE KOLAČE (RECEPT)
Foto: Shutterstock

klasika je uvek u modi

IDEALNO ZA ĐURĐEVDAN: Evo kako da što bolje napravite perfektne MINJONE, najfinije sitne SLAVSKE KOLAČE (RECEPT)

Žena -

Pre nego što stavite ove fenomenalne male kolačiće u papirne korpice i poslužite, pridržavajte se ovih saveta.

Izgledaće glamurozno, a ukus će im biti neprevaziđen!

Kolači
foto: Shutterstock

Pre svega, pažljivo birajte sastojke od kojih ćete da pravite minjone, uvek moraju da budu sveži. A ako napravite više testa za koricu, obmotajte ga providnom folijom i spremite u zamrzivač u kojem može da stoji do dva meseca.

Ostatke korice posle sečenja ili oblikovanja modlom možete i da usitnite, pomešate s malo džema prema ukusu i formirajte kuglice. Odmah se zasladite, ili i njih prelijete glazurom i sačekate da se kuglice ocede i prosuše.

Raznobojni i raznovrsno ukrašeni minjoni i pored istog sadržaja deluju daleko lepše za oko. Zato kad pripremite osnovnu belu glazuru, delove možete da obojite jestivim bojama.

Kolači
foto: Shutterstock

KORICE – Peku se od jaja, brašna, šećera i malo vanile. Ako želite tamnije korice, dodajte kakao, rastopljenu čokoladu ili samlevene orahe.

Žute korice obično se filuju kremom u koji se doda seckano kandirano voće ili koja kap slatkog likera, prelivaju se belom glazurom i ukrašavaju po želji.

Ako ste u smesu za korice stavili samlevene orahe, sa njima se najbolje slažu fil sa orasima koji se preliva svetlom glazurom ili fil sa kafom koji podrazumeva glazuru od ovog napitka.

Korice koje imaju čokoladu filuju se kremom sa čokolada, a od omiljenog slatkiša pravi se i glazura.

Kolači
foto: Shutterstock

FIL – Osnovu čine umućeni puter i šećer u prahu, ostale sastojke dodajete prema receptu za minjene za koji ste se opredelili.

GLAZURA – Poređajte minjone na prigodnu rešetku ispod koje stavite papir za pečenje i sipajte kašikom toplu glazuru tako da gornja površina bude prekrivena potpuno, a stranice samo tamo gde se glazura slila preko ivice. Ne bacajte glazuru koja padne na papir, može da se iskoristi za ukrašavanje minjona.

TESTO ZA MINJONE

Sastojci:

3 jaja

100 g oštrog brašna

100 g šećera u prahu

40 g putera

ekstrakt vanile

Kolači
foto: Shutterstock

Priprema:

1. Umutite jaja i šećer u prahu u prigodnoj manjoj šerpi koju treba da stavite iznad druge šerpe sa vodom i kuvate na pari uz neprestano mućenje.

2. Kad smesa postane gusta, sklonite šerpu od šporeta, sipajte 2 – 3 kapi ekstrakta vanile i mešajte dok se masa potpuno ne ohladi.

3. U ohlađenu masu postepeno dodajte prosejano brašno i na kraju umešajte puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi.

4. Zagrejte rernu na 180ºC i pecite koricu za minjone u plehu u koji ste stavili papir za pečenje 20 minuta.

5. Kad se korica malo prohladi, uklonite lagano papir za pečenje, ostavite je da se potpuno ohladi, isecite željene oblike i folujte prema receptu ili ukusu.

BELA GLAZURA

Kolači
foto: Shutterstock

Sastojci:

300 g šećera u prahu

2 belanca

1/2 limuna

Priprema: Pomešajte dobro šećer u prahu sa belancima i sokom od limuna, masa treba da bude glatka, bez grudvica. Glazuru nanesite na minjone i sušite u mlakoj rerni da dobiju sjaj.

Kolači
foto: Shutterstock

GLAZURA OD ČOKOLADE

Sastojci:

200 g šećera u prahu

2 belanca

120 g čokolade

Priprema: Sastojke mutite nad parom dok smesa ne postane glatka, pa vrućom smesom prelijte minjone i sušite u mlakoj rerni.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

03:51

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track