SVI DRŽIMO JAJA U VRATIMA FRIŽIDERA, A NISMO SVESNI DA GREŠIMO: Stručnjak za hranu otkrio kako je najbolje čuvati ovu namirnicu
Foto: Shutterstock

KORISNO

SVI DRŽIMO JAJA U VRATIMA FRIŽIDERA, A NISMO SVESNI DA GREŠIMO: Stručnjak za hranu otkrio kako je najbolje čuvati ovu namirnicu

Žena -

Svi znaju da se jaja, ako želite da ostanu sveža, ne mogu držati van frižidera, ali prehrambeni tehničar Kris Bisli kaže da, iako većina frižidera ima mesto predviđeno za jaja i posebno dizajnirane kutije u vratima, to nije nužno najbolje mesto za njih.

– Jaja se najbolje čuvaju na konstantnoj temperaturi koja se ne menja – kaže Bisli. Smatra da je bolje držati ih na gornjoj polici frižidera.

frižider
foto: Profimedia

Iako možda zvuči kao suvišan savet, Bislijev razlog ima smisla. Naime, vrata su najtoplije mesto unutar frižidera, a ujedno su i mesto na kojem zbog otvaranja i zatvaranja temperatura stalno malo pada, pa opet raste.

– Zato ih je, kao i sve jako kvarljive namirnice, najsigurnije staviti na gornju policu koja je najhladnija – rekao je za The Sun.

Ako jaja uopšte ne držite u frižideru, vreme je da to promenite.

Jaja
foto: Profimedia

Uz to, on savetuje i da se jaja ne vade iz kartonske kutije u kojoj su kupljena, jer ona ima svoju svrhu. Naime, ljuska jaja prekrivena je hiljadama sitnih pora koje lako apsorbuju neželjene mirise, ali i bakterije.

– Čuvanje jaja u kutiji najbolji je način da na njima ne završe bakterije – rekao je. Inače, jaja koja se pravilno čuvaju u frižideru kvalitet i svežinu održe barem dvostruko duže od onih ostavljenih na sobnoj temperaturi. Tada ih treba pojesti u roku od jedne do tri nedelje, dok u frižideru mogu da traju i do šest nedelja.

(Kurir.rs/ Vecernji.hr)

Bonus video:

00:25

NASRNUO LETVOM ZBOG 500 DINARA?! DRAMA U CENTRU ČAČKA: Mlađi starijem tražio da mu vrati pare pa mu polupao i sva jaja u kofi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track