ONO SI ŠTO JEDEŠ: Da li ste znali da NAJZDRAVIJA BILJKA na svetu raste baš u MAJU? Morate je uvrstiti u svoju ishranu
Foto: Profimedia

spremite je sa jajima

ONO SI ŠTO JEDEŠ: Da li ste znali da NAJZDRAVIJA BILJKA na svetu raste baš u MAJU? Morate je uvrstiti u svoju ishranu

Žena -

Razmišljamo o nutritivnim vrednostima namirnica koje unosimo, gledamo da izbegavamo šećer i veštačke zaslađivače, jedemo što više sirovog voća i povrća, ali da li smo se ikada zapitali koja je najzdravija namirnica na svetu?

Verovatno bi retko kome na pamet pala rebarbara. Nije uobičajna, nije među "najpopularnijima", ali je najzdravija i najkorisnija, mišljenje je turske kardiološkinje, doktorke Janan Karataj. Naime, ova biljka kontroliše nivo šećera, pomaže u regulaciji pritiska i štiti od Alchajmerove bolesti.

Specijalista iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, profesorka Karataj, naglasila je da je ova namirnica izuzetno efikasna u održavanju zdravlja srca i snižavanju holesterola. Prosto rečeno, to je najzdravija hrana na svetu, tvrdi stručnjakinja.

rebarbara
foto: Profimedia

- Spremite je sa jajima i dobićete najzdravije jelo na svetu. Pored toga, biljka je bogata antioksidansima i vitaminima, uključujući vitamin C - kaže profesorka iz Turske. Po njenim rečima, rabarbara nije dobra samo za srce, već je istovremeno poznata i po blagotvornom dejstvu na jetru, štitnu žlezdu i mozak.

Koje su zdravstvene prednosti rabarbare? jača imuni sistem, čini telo snažnim i zdravim; balansira nivo šećera u krvi, snižava holesterol i daje energiju telu; kompot od rabarbare je koristan za krvni pritisak i dijabetes; poboljšava varenje, otklanja problem zatvora; bogata je vitaminima A, B1, B2, C, E i K i pomaže kod brojnih bolesti; podstiče apetit i korisna je za one koji treba da se ugoje; istraživanja su pokazala da preventivno deluje na Alchajmerovu bolest; pomaže kod stanja kao što su umor, nesanica, stres; obnavlja kožu, zaglađuje bore - poznata po svom antiejdž dejstvu;

reberbara
foto: Profimedia

Kako se sprema? Ova biljak se uglavnom konzumira u sirovom obliku, ali može i da se peče. Evo recepta za rabarbaru: Crni luk iseckati i propržiti na malo ulja. Četiri-pet stabljika rabarbare iseckajte, dodajte u luk, posolite i nastavite sa prženjem. Pre nego što se rabarbara proprži, umutite jaja, izlijte preko i još kratko propržite. Poslužite toplo.

(Kurir.rs/Najžena)

04:12

Ova biljka će doneti sreću i blagostanje u vaš dom! Ali, treba posebno da pazite na ovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track