DEVOJKA KOJA BOLUJE OD NEGOVORNOG AUTIZMA ODRŽALA GOVOR! Ona je student generacije, a EVO KAKO JOJ JE POMOGLA TEHNOLOGIJA!
Foto: Youtube Printscreen

podrška drugačijima

DEVOJKA KOJA BOLUJE OD NEGOVORNOG AUTIZMA ODRŽALA GOVOR! Ona je student generacije, a EVO KAKO JOJ JE POMOGLA TEHNOLOGIJA!

Žena -

Elizabet Bonker, studentkinja generacije Rolins koledža na Floridi, održala je 12. maja pozdravni govor kolegama i profesorima. Nije rekla ni reč, ali je njena poruka odjeknula gromoglasno: Elizabet boluje od one vrste autizma gde se ne izgovara ni reč. Poručila je svojim kolegama da prihvate snagu deljenja ljubavi.

Elizabet (19) je poslednji put izgovorila neku reč kada je imala samo 15 meeci. Ipak, zahvaljujući pozitivnom odnosu svojih profesora, kao i pomoći tehnologije, savladala je mnoge izazove i diplomirala sa najvišim ocenama u okrugu Orlando.

"Bog vam je dao glas. Koristite ga", poručila je Bonker kolegama. "I ne, ironija da vam ovo govori negovorni autista, nije izgubljena što se mene tiče. Ako ste u meni videli vrednost, onda možete da smatrate vrednim svakoga koga sretnete".

Autizam
foto: Youtube Printscreen

Bonker je koristila softver koji tekst pretvara u reči da bi održala pozdravni govor, što je čast koja se ukazuje samo onima koje sami studenti izaberu. "Otkucala sam ovaj govor jednim prstom dok mi je partner za komunikaciju držao tastaturu", rekla je. "Ja sam jedna od malobrojnih negovorno autističnih osoba koju su naučili da kuca. Ta kritična intervencija otključala je moj duh iz nemog kaveza, i omogućila mi da komuniciram i da se obrazujem". Nakon diplomiranja Elizabet namerava da iskoristi ono što je naučila i da pomogne ljudima koji se nalaze u njenom položaju.

Autizam
foto: Shutterstock

"U svetu postoji 31 milion ljudi sa negovornim autizmom koji stanuju u svojim kavezima tišine", dala je ekskluzivni podatak. Bonker je nedavno otovorila neprofitnu organizaciju "Komunikacija za sve", koja će obezbediti sredstva poput onih koje je ona koristila, naročito u školama. Smatra se da danas postoji 25-30 odsto dece sa autizmom koji podrazumeva potpuno ili delimično odsustvo govora.

Kurir.rs/People.com/Lj.J.

Bonus video:

05:14

EKSKLUZIVNI INTERVJU Konstrakta samo za Kurir otkrila šta će prvo uraditi posle Evrovizije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track