NEKA BALKON ZABLISTA: Ako još uvek niste zasadili ili presadili cveće u svom domu, sada je pravi trenutak za to
Foto: Shutterstock

Vreme je za prolećnu akciju

NEKA BALKON ZABLISTA: Ako još uvek niste zasadili ili presadili cveće u svom domu, sada je pravi trenutak za to

Žena -

U cvećarama i samoposlugama naći ćete veliki broj lukovica, rasada i semenja. Ako još niste presadili i zasadili cveće, zamenili saksije, sada je pravo vreme za to. Prvi važan korak je plan: gde ćete i šta posaditi.

Odredite saksije za cvetne vrste, a lukovice je najbolje da zasadite zajedno jer ih možete držati sve dok ne uvenu i skloniti tokom zime. Neka više vrste, kao što su lale, zumbuli, narcisi, budu iza nižih vrsta cveća, tako da i jedno i drugo dođe do izražaja.

Balkon, Terasa, Cveće
foto: Shutterstock

Plastične ili glinene saksije

Iako se plastične saksije lakše održavaju i možete ih pronaći u predivnim bojama i dezenima, sve se više u modu vraćaju one od prirodnih materijala (drvene i zemljane). Koju ćete vrstu odabrati zavisi od vašeg ukusa i toga koliko novca želite da odvojite. Plastične su najjeftinije, ali cveću najmanje prijaju.

cveće, presađivanje cveća, saditi cveće, balkon
foto: Shutterstock

Pravilna sadnja

Najvažnije je da svaka saksija ili žardinjera na dnu ima rupu za oticanje vode. Na dno saksije stavite krhotine od starih saksija, kamenčiće ili šljunak, pa preko stavite mešavinu zemlje za cveće koju ste kupili u prodavnici ili na pijaci. Ako sami pravite mešavinu, onda stavite baštensku zemlju, malo treseta i malo peska. Zemlju obavezno nakvasite pre sadnje. Ako cveće sadite u saksije bez rupa (keramičke, porcelanske, staklene), što nije preporučljivo, onda biljke manje zalivajte da ne istrunu zbog viška vlage. Radije sadite cveće u posude s rupama, koje ćete potom staviti u veće, ukrasne saksije, u koje će se sliti višak vode.

cveće, presađivanje cveća, saditi cveće, balkon
foto: Shutterstock

Zalivanje

Dok ne počnu vrućine, biljke zalivajte umereno i jednom nedeljno ih prihranjujte. Precvetale pupoljke i sasušeno lišće redovno odstranjujte.

zalivanje cveća
foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

00:50

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track