PRAVILA ISKUSNIH KUVARA: Uz šta se služe TOPLI sosovi, a uz koju vrstu hrane idu HLADNI prelivi! Budite i vi VELIKI MAJSTOR
Foto: Shutterstock

Za sve gurmane

PRAVILA ISKUSNIH KUVARA: Uz šta se služe TOPLI sosovi, a uz koju vrstu hrane idu HLADNI prelivi! Budite i vi VELIKI MAJSTOR

Žena -

Koliko puta ste bili u dilemi da li ste trpezu u potpunosti pripremili za okupljanje porodice ili gostiju? Iako su tu razni zalogajčići za predjelo, glavni specijalitet još se krčka u rerni ili na ringli, salate prosto mame da navalite na njih, čini vam se da bi još poneka činijica s pikantnim prelivom bila pun pogodak. Meso bi dobilo sočan ukus, a nepce svakog gosta slavilo bi praznik slasti. Ako niste baš sigurni da ste sve pripremili za ručak, potrebno vam je samo malo mašte i veštine da vaši specijaliteti dobiju potpunu harmoniju ukusa i mirisa.

sos, sosovi, preliv
foto: Shutterstock

Praznik za nepce

Kulinari svetskog glasa tvrde da će sosovi i prelivi, bez obzira na to da li se serviraju hladni ili topli, hrani dati ukus, sočnost i miris koji gurmane svakako neće ostaviti ravnodušnim. Osnovni sosovi kao što su bešamel, tartar, paradajz, holandez i smeđi sos (od pečenja), uz malo začinskog bilja, povrća, voća, vina, daće čar svakom jelu.

sos, preliv, hrana
foto: Shutterstock

Topli sosovi uz testeninu

Majstori kulinarstva ističu da se pri pripremi pojedinih sosova ipak moraju znati osnovna pravila. Zato savetuju da se topli sosovi uglavnom služe uz testeninu i meso, pre svega uz pečenu ili dinstanu teletinu.

špagete, muškarac, testenina
foto: Profimedia

Svetli preliv preko mesa

Uz živinsko meso i ribu savršeno idu svetli prelivi, dok govedinu i divljač prate tamni sosovi.

riba, preliv, sos
foto: Shutterstock

Hladni sosovi koji u svojoj osnovi imaju majonez ili vino obično se koriste u kombinaciji sa začinskim biljem kao salatni preliv ili uz hladna jela i predjela.

salata, preliv
foto: Shutterstock

Kurir.rs

Bonus video:

00:39

ČOKOLADNI MUS KAO IZ VRHUNSKIH RESTORANA: Najpoznatiji beogradski kuvar podelio svoj recept!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track