BOSILJAK: Začin koji smanjuje stres, čuva zube, a pomoći će vam i da OSTAVITE CIGARETE zuvek!
Foto: Profimedia

FANTASTIČAN UTICAJ NA ZDRAVLJE

BOSILJAK: Začin koji smanjuje stres, čuva zube, a pomoći će vam i da OSTAVITE CIGARETE zuvek!

Žena -

Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu da pomognu u sprečavanju oralnih bolesti

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba... Ovo su samo neka lekovita dejstava ovog prirodnog medikamenta.

Ublažava simptome prehlade

Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektno u lečenju raznih upala i temperature. Skuvajte lišće bosiljka kao čaj i polako pijte. Smanjićete simptome bolesti, kao što su peckanje i grebanje u grlu i osetljivost na kašalj.

čaj, Bosiljak, Kašalj
foto: Shutterstock

Leči ualjeno grlo

Ako imate upalu grla, dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je neko vreme bio potopljen bosiljak. Delovaće protivupalno i olakšaće simptome upale.

Doprinosi zdravlju srca

Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola u telu i generalno se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih slabosti.

bosiljak
foto: Profimedia

Protivstresno delovanje

Bosiljak je generalno dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni uticaj i na stres, to jest, vitamini i antioksidansi koje otpušta pozitivno utiču na smanjenje stresa.

mir, smirivanje, meditacija, stres
foto: Profimedia

Poboljšava rad bubrega

Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mešavine bosiljka i meda barem šest meseci kako bi ublažili bolove i isterali kamen iz tela.

Održava zdravlje zuba

Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zuba. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu pomoći u sprečavanju takvih oralnih bolesti.

Osmeh, Usne, Zubi
foto: Shutterstock

Dobar vid

Obilje vitamina A koje sadrži bosiljak ima pozitivan učinak na zdravlje očiju. Pojačava otpornost očiju na razne bolesti i osvežava umorne oči.

Pomaže kod prestanka pušenja

Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretom. Samo jedan listić je dovoljan da smanji želju i odloži žudnju za pušenjem cigareta.

pušenje
foto: Profimedia

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:16

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MAJČINOJ DUŠICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track