DESET NAČINA KAKO DA SMANJITE TROŠKOVE OVOG LETA: Uz MINIMALAN napor uštedećete MNOGO! Potrebno je da uradite samo OVO!
Foto: Shutterstock

MNOGO ĆE VAM ZNAČITI

DESET NAČINA KAKO DA SMANJITE TROŠKOVE OVOG LETA: Uz MINIMALAN napor uštedećete MNOGO! Potrebno je da uradite samo OVO!

Žena -

Cene su u zadnje vreme, usled svetske krize, osetno skočile i svi pokušavamo da nađemo način da uštedimo tamo gde možemo. Kao da nije dovoljno što će nam se visoke temperature odraziti na budžet, već nas očekuje i poskupljenje struje ovog leta.

Činjenica je da se višak energije u našim domovima troši, a da toga nismo ni svesni. Zato smo tu da vam pomognemo u vašim naporima štednje.

Naši saveti nastoje da malim korekcijama smanjite cene računa i lakše prebrodite ovaj krizni period.

voda, žena, piće
foto: Profimedia

Koristite hladna pića da se rashladite

Frižider i zamrzivač su uređaji koji moraju da rade non-stop. Napunite flaše vodom ili ohladite omiljene sokove kako biste se brzo osvežili za vreme visokih letnjih temperatura.

Nemojte držati vrata predugo otvorena i izbegavajte da stavljate toplu hranu u frižider, ne bi li sprečili dodatnu potrošnju uređaja.

Sklopite roletne

Direktna sunčeva svetlost je vaš neprijatelj u borbi za rashlađivanje prostorije - sklopite svoje roletne.

Ukoliko ne planirate da koristite neki prozor, zalepite aluminijumsku foliju preko njega kako bi odbili sunčeve zrake.

Prozor, Venecijaneri, Roletne
foto: Shutter

Koristite ventilator

Ventilatori nisu namenjeni da hlade prostor, već osobe koje u tom prostoru borave. Troše manje od klima uređaja, a mogu biti od velike pomoći. Ne zaboravite da ga ugasite kada ne boravite u prostoriji.

Kupite ručnu prskalicu i isprskajte se vodom po licu, rukama i nogama za bolji efekat hlađenja. Voda ne mora da bude hladna, dovoljno je da navlažite površinu vaše kože, a ventilatori će učiniti svoje.

ventilator
foto: Profimedia

Uradite servis klime

Iako možda mislite da je dovoljno oprati filtere, budite sigurni da nije. Osobe koje se bave servisiranjem klima uređaja će potpuno rasklopiti vašu klimu i detaljno je očistiti. Takođe će servisirati spoljnu jedinicu i proveriti da li ceo sistem radi kako treba.

Ako pokušavate da izbegnete troškove servisa, upozoravamo vas da su kazne za klimu koja kaplje veće od iznosa koji bi platili majstorima.

Koristite LED sijalice

Ako već niste, zamenite sve klasične sijalice LED sijalicama ili LED panelima. Gledajte da kupite poznatije brendove, kako bi vam duže trajale, i obavezno proverite da li dobijate dve godine garancije.

Koristite LED stone lampe, umesto da osvetljavate celu prostoriju, dok radite i ne zaboravite da gasite svetlo u prostorijama u kojima ne boravite. Ukoliko imate dvorište, koristite svetla koja se solarno pune tokom dana.

Koristite pametne utičnice

Još jedan način kontrole potrošnje električne energije su pametne utičnice. Ovim uređajima možete kontrolisati protok energije do "glupe" tehnike i dodatno uštedeti.

Punjač, Mobilni Telefon, utičnica
foto: Shutterstock

Koristite punjive baterije

Zašto biste kupovali nove baterije svaki put kada se potroše, ako ih možete napuniti? Ukoliko ne posedujete punjač i baterije, inicijalni trošak ćete osetiti, ali se na duži period veoma isplate.

Iskoristite ECO funkciju na vašim uređajima

Ukoliko vaša bela tehnika poseduje ECO funkciju, pravo je vreme da je iskoristite. Ova opcija će smanjiti potrebno vreme rada i uštedeti struju ili vodu.

Ako kupujete nov uređaj ovog leta, informišite se o novim oznakama energetske efikasnosti.

Izbegavajte mašinsko sušenje veša

Topli dani su pred nama i nema potrebe da pokrivače ili peškire sušite u mašini, pogotovo jer takva upotreba troši najviše energije. Izvadite svoj veš na terasu ili dvorište i neka letnje vreme radi u vašu korist.

tuširanje, tuš, kupanje
foto: Profimedia

Gasite vodu dok se tuširate

Iskoristite svaki slobodan momenat za vreme tuširanja da ugasite vodu. Možete razmišljati ili praviti životne planove i dok šetate, a iako verujemo da vaši ukućani i komšije jedva čekaju vaš performans ispod tuša, nema potrebe da voda neprestano teče.

Leto je odličan period za one najhrabrije da spoznaju čari i benefite tuširanja hladnom vodom. Što manje vaš bojler bude morao da radi, to vam novčanik biti zahvalniji.

(Kurir.rs/ Srbijadanas)

Bonus video:

01:38

SKRIVENI TROŠKOVI STUDIRANJA: Ovako se studenti SNALAZE, za vredne ne košta mnogo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track