EVO TI TABLET, PUSTI ME DA SE MALO ODMORIM: Savremena tehnologija SVE VIŠE UDALJAVA članove porodice jedne od drugih
Foto: Shutterstock

POTPUNO POGREŠNO VASPITANJE

EVO TI TABLET, PUSTI ME DA SE MALO ODMORIM: Savremena tehnologija SVE VIŠE UDALJAVA članove porodice jedne od drugih

Žena -

Mnogi mališani danas veći deo dana provode uz kompjuter ili mobilni telefon svojih roditelja. I mnogi očevi i majke to ne smatraju problematičnim.

Naprotiv, oni veruju da je to dobro jer su deca smirenija dok igraju omiljenu igricu ili gledaju crtaće na Jutjubu pošto im u tim trenucima ne smetaju, ne postavljaju dodatna pitanja, ne traže im da ih vode na igralište... Ipak, većina očeva i majki današnjice nije svesna da tehnologija preuzima njihov porodični život i razdvaja članove jedne od drugih.

deca telefon, deca tablet, deca mobilni
foto: Shutterstock

Uče od nas

Roditelji bi trebalo da budu zabrinuti što njihova deca vole da provode previše vremena za kompjuterom jer je interakcija dece s drugim osobama osnova za njihov zdrav razvoj. Najjače i najmoćnije iskustvo koje deca imaju je veza sa sopstvenim roditeljima. Oni nas čitaju i gledaju šta mi radimo kad smo s njima da bi naučili kako da se ponašaju prema drugima. Ovo važi i za tehnološke navike, jer se mnoga deca danas takmiče s računarima i telefonima da bi privukla pažnju roditelja i naše tehnološke navike s vremenom postaju i njihove. Osim toga, tableti i telefoni sa ekranom na dodir čak ne pomažu ni pri razvoju govora kod dece niti povećavaju njihovu sposobnost da pričaju s drugom decom.

Beba, Telefon, Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

Slaba povezanost

To što dečica znaju da skinu aplikaciju pre nego što nauče da vežu pertlu je zastrašujuće. Te prve godine su za decu čarobne. Ne treba zameniti magiju igrališta magijom tableta. Kompjuteri i mobilni telefoni mogu biti sredstvo za sticanje znanja. Ipak, deca koja ih previše koriste neće biti vezana za svoje roditelje i neće s njima razvijati emotivne odnose koliko bi trebalo. Dokle god roditelji i deca provode previše vremena za mobilnim ili laptopom, porodične veze propadaju i slabe. Današnje porodice ne bi smele da zaborave da održavaju porodične odnose jer su oni najvažniji za pravilan razvoj i odrastanje.

Telefon, Okupljanje, Ljudi, Istraživanje, Mobilni, Društvo, Telefoni, Voli
foto: Profimedia

I zapamtite, što više vremena roditelji provode za mobilnim ili kompjuterom, to isto rade i deca!

Kurir.rs

Bonus video:

00:04

URNEBESNO! Kako staviti kapu za plivanje u jednom potezu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track