EVO ŠTA SE DOGAĐA VAŠOJ KOŽI AKO KORISTITE KREMU ZA SUNČANJE S ISTEKLIM ROKOM: Doktori apeluju da o ovome strogo vodite računa
Foto: Profimedia

OPREZ

EVO ŠTA SE DOGAĐA VAŠOJ KOŽI AKO KORISTITE KREMU ZA SUNČANJE S ISTEKLIM ROKOM: Doktori apeluju da o ovome strogo vodite računa

Žena -

Opšte je poznato da je zaštita od sunca neophodna, a posebno za vreme vrućih letnjih dana. Čak ni oblačno vreme ne znači da je opasnost od ultraljubičastog sunčevog zračenja neutralizovana, stoga je važno naoružati se zaštitnim faktorom, držati se hlada i paziti na hidrataciju.

Ako na početku ovog leta brišete prašinu s bočice sa zaštitnim faktorom od prošle godine, možda se pitate da li tom proizvodu ističe rok.

Dva stručnjaka su za Romper objasnila kako možete da znate da li je zaštitnoj kremi istekao rok trajanja i šta može da se dogodi ako koristite onu kojoj je istekao.

Sunčanje
foto: Shutterstock

Da li kremi za sunčanje sa zaštitnim faktorom ističe rok?

Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra kremu za sunčanje lekom koji se može kupiti bez recepta i stoga zahteva određivanje datuma isteka. Za razliku od šminke ili nekih proizvoda za negu kože kod kojih se rok trajanja može činiti više kao smernica, krema za sunčanje više se ponaša kao mleko, jer je datum isteka stvarno bitan.

"Ne preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja", kaže za Romper dermatolog dr Marisa Garšik.

“Važno je zapamtiti da ako zaista koristite dovoljno kreme za sunčanje i ponavljate nanošenje prema savetima, malo je verovatno da će vam na kraju leta ostati značajna količina kreme za sunčanje.”

Sunčanje
foto: Profimedia

Šta se dešava ako koristim kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja?

Nažalost, ako koristite kremu za sunčanje s istekom roka trajanja, možda ćete to otkriti na teži način - lakše ćete izgoreti jer se aktivne hemikalije koje štite od sunca s vremenom razgrađuju.

"Opekotine od sunca tada dovode do oštećenja kože i povećavaju rizik od razvoja raka kože", kaže Endži Silal, lekarska pomoćnica u Advanced Dermatology PC-ju.

Garšik kaže da krema za sunčanje s istekom roka trajanja verovatno neće priuštiti istu količinu zaštite kao što je naznačeno na nalepnici i možda više neće biti učinkovita, što može povećati šansu za razvoj opekotina ili oštećenja od sunca.

Suncanje, Zastita
foto: Profimedia

Osim toga, dodaje da se aktivni sastojci mogu razgraditi i verovatnije je da će doprineti iritaciji ili osetljivosti kože. Tako biste mogli da dobijete opekotine od sunca i druge vrste iritacija kože zbog samih sastojaka koji su istekli.

Kako da znam da li je kremi za sunčanje istekao rok?

FDA tvrdi da kreme za sunčanje ostanu učinkovite u svojoj punoj snazi tri godine, a to važi i za hemijske i za mineralne varijante.

Sunčanje
foto: Shutterstock

“Iako fizički blokatori u mineralnim SPF-ovima - cinkov oksid i titanov dioksid, mogu trajati duže od hemijskih, datum isteka takođe uzima u obzir ostale sastojke koji se nalaze u kremama za sunčanje, tako da i hemijski i mineralni SPF-ovi imaju tendenciju da prate iste smernice u vezi s rokom trajanja”, objašnjava Garšik.

“Da biste održali optimalni rok trajanja svoje kreme za sunčanje, čuvajte je na sobnoj temperaturi i držite je podalje od sunca”, kaže Garšik. Znakovi da se krema za sunčanje pokvarila uključuju promenu boje, konzistencije ili mirisa. Ali čak i u nedostatku ikakvih vidljivih znakova, ako niste sigurni, ipak je najbolje da je bacite.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

04:06

UKOLIKO PLANIRATE LETOVANJE U GRČKU! Ovo su nove cene, pogledajte koliko sada košta GIROS I KAFA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track