OMILJENI KOLAČ NAŠEG DETINJSTVA SE VRAĆA NA VELIKA VRATA: Nema ko nije voleo ČUPAVCE, a evo kako da ih spremite! (RECEPT)
Foto: Profimedia

UVEK U MODI

OMILJENI KOLAČ NAŠEG DETINJSTVA SE VRAĆA NA VELIKA VRATA: Nema ko nije voleo ČUPAVCE, a evo kako da ih spremite! (RECEPT)

Žena -

Svi znaju šta su čupavci i retko ko ne voli ovaj kolač. On predstavlja savršenu kombinaciju kokosa i čokolade, a postoje razne verzija sa različitim punjenjima koje ga čine posebnim.

Orginalan naziv čupavaca je "Lamington", skromni su i jednostavani, i jedan su od najslavnijih australijskih/novozelandskih dezerta koji je nastao na prelazu iz 19. u 20. vek.

Recept je izašao u "Kvinnslend Lejdis Houm Žurnalu" i bio je nazvan "Lady Lamington's kolač od čokolade i kokosa".

Kokos kao namirnica u to vreme nije bio popularan u evropskim kuhinjama, ali ga je šef Galanda koristio zbog svoje žene, rođene Tahićanke, kojima je kokos jedna od osnovnih namirnica.

Orginalni recept za australijske čupavce

Kao što je već rečeno, postoje mnoge verzije, ali ona najjednostavnija je i najomiljenija.

Za tu verziju vam je potrebno:

- 250 g maslaca sobne temperature

- 350 g glatkog brašna

- 400 g šećera

- 2 kašičice čistog ekstrakta vanile

- 4 velika jaja

- 2 kašičice praška za pecivo

- 1/4 kašičice soli

- 230 ml mleka

- 20 grama džema od jagoda

- 450 grama kokosovog brašna

- 200 g tamne čokolade

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni, dva pleha za pečenje obložite masnim papirom na koji treba da namažete malo maslaca, a zatim ga pobrašnite. Višak brašna istresite u posudicu i stavite je sa strane. U posudu dodajte 200 grama maslaca i šećer, pa ih električnim mikserom lagano umuti kako bi dobili prozračnu i meku smesu, oko 3 minuta, a zatim dodajte ekstrakt vanile i nastavite da mutite smesu, pa za kraj dodajte jaje i mutite smesu sve dok ne postane jednolična.

U drugu činiju prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Zatim uzmite prvu smesu od jaja i u nju naizmenično lagano dodajte smesu brašna i mleko, tako što ćete prvo da dodate malo brašna, zatim mleko, pa ponovno brašno i tako do kraja.

Dobijenu smesu podelite na dva prethodno pripremljena pleha za pečenje. Stavite ih u rernu i pecite otprilike 30 minuta sve dok čačkalica zabodena u testo ne izađe čista.

Jednom gotovo, testo izvadite iz rerne i pričekajte da se malo ohladi. Zatim ga stavi na žičanu podlogu kako bi se ohladilo do kraja.

Jedno testo premažite džemom od jagoda, a drugo zatim stavite na vrh i lagano pritisnite. Uz pomoć noža isecite neravne spoljne delove testa ako ih ima, pa ga zatim isecite na jednake kockice.

Usitnjeni kokos stavite u srednje veliku posudu. Manji lonac napunite vodom, do polovine i stavite ga na vatru. Kada voda zakipi, na lonac stavite staklenu posudu u kojoj se nalazi čokolada i malo maslaca. Smanjite vatru i pričekajte da se čokolada otopi kako bi nastala smesa za glazuru, a kada se smesa sjedini smanjite vatru na najmanje.

Kolač stavite u čokoladu, pa ga uz pomoć villuške premažite celog čokoladom, a zatim ga dignite i sačekajte da se višak ocedi.

Prenesite kolač u posudu s usitnjenim kokosom i koristeći drugu viljušku celog uvaljajte u kokos kako bi bio obložen sa svih strana. Prenesite gotov kolač na žičanu podlogu kako bi se svi sastojci primili i očvrsnuli, pa nastavite dok sve kocke ne obložite čokoladom i kokosom.

Kurir.rs / ŽenaBlic.rs

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 22.6.2022.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track