HITNO PROMENITE OVE RUTINE AKO NE ŽELITE DA OSTARITE PRE VREMENA: Ove navike u ishrani ubrzavaju proces STARENJA!
Foto: Shutterstock

živi zdravije

HITNO PROMENITE OVE RUTINE AKO NE ŽELITE DA OSTARITE PRE VREMENA: Ove navike u ishrani ubrzavaju proces STARENJA!

Žena -

Starenje je prirodan životni proces i nezaobilazan deo. Ne postoje sigurni načini za sprečavanje starenja, ali postoje neke stvari koje radite i koje možda usporavaju ili ubrzavaju proces starenja.

Nezdrava Hrana
foto: Profimedia

Ako ste od onih koji prihvataju proces starenja i gledate na bore i opuštenu kožu kao na znak časti ili znak dobrog života, onda se ne brinite. Ali ako ste mislili da morate preduzeti korake u borbi protiv vremena i dati sve od sebe da održite mladalački izgled, onda čitajte dalje kako biste naučili pet prehrambenih navika zbog kojih brže starite.

Brza Hrana, Nezdrava Hrana
foto: Thinkstock

1. jedite više proteina

- Zbog neunošenja dovoljno proteina možete brže ostariti - objašnjava doktorka Anja Rozen, dodajući da proteini u ishrani pomažu u održavanju čiste telesne mase.

Kao takav, gubitak mišića kako starimo, poznat i kao sarkopenija, doprinosi povredama i hroničnim bolestima.

Jaja
foto: Profimedia

2. Jedete previše šećera

Iako većina ljudi uživa u jedenju slatkiša, prekomerno uživanje u šećeru može igrati ulogu u bržem starenju.

- Konzumiranje hrane bogate šećerom može da potpomogne ostarenje - objašnjava registrovana dijetetičarka Katrin Pajper.

Ona dodaje da ova navika u ishrani može prouzrokovati povišene nivoe glukoze u krvi, što može da stimuliše proizvodnju naprednih krajnjih produkata glikacije.

dijeta, slatko, slatkiši
foto: Profimedia

3. Ne jedete dovoljno vlakana

Vlakna su važna za održavanje redovnog pražnjenja creva, a prema doktorki Džanet Kimšal, neunošenje adekvatnih vlakana može ubrzati starenje.

Ona kaže da su vlakna povezana s manjim rizikom od bolesti i da je njihovo konzumiranje povezano i sa smanjenjem upala i zdravlja creva. Ovi faktori su, takođe, povezani s dugovečnošću.

Žitarice
foto: Profimedia

4.Jedete prevelike količine prerađenog mesa

Jedenje kobasica i mesa za ručak može imati odličan ukus, ali njihovo često jedenje neće učiniti nikakvu uslugu vašem telu u pogledu starenja. Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je prerađeno meso kao kancerogen grupe 1, što znači da je konzumiranje ove hrane povezano sa povećanim rizikom od raka.

A budući da su mnoge od ovih namirnica pune natrijuma, njihovo prekomerno jedenje može biti povezano sa starenjem ćelija.

Šunka, mesne prerađevine
foto: Profimedia

5. Ne jedete povrće

Slatki krompir, šargarepa i tikva sadrže beta-karoten, karotenoid koji nudi neke jedinstvene zdravstvene prednosti. Karotenoidi, poput beta-karotena, akumuliraju se u našem krajnjem sloju kože i deluju kao zaštitna barijera za ultraljubičasto zračenje.

Konzumiranje hrane sa beta-karotenom pomaže u sprečavanju starenja kože podržavajući elastičnost i hidrataciju kože i smanjujući razvoj bora i staračkih pjega. Podaci takođe pokazuju da uključivanje potrebne količine beta karotena u ishranu može pomoći u zaštiti kože od oštećenja UV zracima.

povrće
foto: Shutterstock

Kurir.rs / B92

Bonus video:

00:14

Tamara Đurić snimkom iz teretane raspalila maštu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track