RAŠINA KUHINJA PUTUJE PO SRBIJI: Snajke su super, ali više volim da pričam sa majkama jer znaju CAKE I FORE! OD NJIH UVEK NAUČIM!
Foto: Promo

kurir televizija

RAŠINA KUHINJA PUTUJE PO SRBIJI: Snajke su super, ali više volim da pričam sa majkama jer znaju CAKE I FORE! OD NJIH UVEK NAUČIM!

Žena -

Nema većeg uživanja nego pričati o hrani sa majstorom kuhinje. Elokventan, sa smislom za humor, šef "Rašine kuhinje" otkrio nam je i neke male tajne svojih specijaliteta.

Karavan "Majke i snajke" već treću godinu putuje Srbijom, a sa njim i šarmantni, zabavni majstor šef Radomir Raša Vlačić koji na svoj način sprema jela. Ko god bude bio zainteresovan moći će da učestvuje i proba Rašinu kuhinju.Karavan traje do 16. jula i završava se u Beogradu.

Krenuli ste 24. juna iz Niša. Imate li neki kec u rukavu za čuvenu južnjačku kuhinju?

- Istraživali smo specifičnost njihove kuhinje i, evo, mnogi ne znaju da je burek nastao u Nišu još u 16. veku. Krećemo sa burekom, a onda dolazi Leskovac sa svojim jelima, pa Vranje... Ono što je svuda prepoznatljivo ja napravim u nekom svom fazonu.

Rašina kuhinja
foto: Promo

Na Vidovdan ste bili u Beogradu. Kakva je hrana našeg glavnog grada?

- Beograd je metropola, u njega se slivaju mnogi inostrani gastronomski uticaji. Ja sam Zemunac iz Beograda, dugo sam razmišljao i mislim da ću da spremim čuvene Rašine rolnice. Ovo jelo se već zapatilo u beogradskim restoranima i postalo tradicija. Spajamo staro i novo. U pitanju je sitno seckani biftek u kori od testa, a preko toga ide sos od semenki bundeve i milerama. Rolnice su već postale beogradski klasik i ponosan sam zbog toga.

majke i snajke
foto: Tanja Stamenković

Koliko je ovaj karavan koji ide od juga, preko Šumadije i Stiga, do Istočne Srbije inspirativan za vaše umeće majstora šefa?

- Pošto nam je ovo već treća sezona znači da smo gledani i da radimo pravu stvar. Najpre, to je edukacija. Ne samo što ja učim nekoga, već i ja svakoga dana na snimanju naučim nešto novo. Biće to obostrano iskustvo. Deliću savete šta bih i kako menjao, ali u svemu moraju da budu koreni naše tradicije. Poenta je i da olakšamo pripremu nekog jela na šta smo gledaoce navikli kroz "Rašinu kuhinju". Eto, može i punjena paprika da bude savršena za sat vremena!

Majke i snajke, Leskovac
foto: Nemanja Nikolić

Sa kime više naučite, sa majkama ili snajkama?

- Više volim da pričam sa majkama jer one znaju neke cake i fore. Na primer, uvek sam umakao kašiku u vruću vodu kada vadim uštipke. A jedna baka mi je rekla: "Sinko, umoči kašiku u hladnu vodu pa da vidiš kako će da ispadnu lepi i okrugli!" Dajem prednost iskustvu. Snajke su u redu, i ja sam bio mlad, ali volim savet starijeg i iskusnijeg. Kad je neko čitav život uz šporet, to je bogatstvo saveta.

RAŠINA PORODICA

TRI DIVNE DAME

U najboljim ste godinama. Imate li porodicu?

- Imam, bogu hvala, divnu suprugu i dve ćerke bliznakinje kojima je 21 godina. Razmazio sam ih, nemaju potrebe da se hvataju tiganja i šporeta. Nisu krenule mojim stopama. Nažalost, malo sam kod kuće, a kada dođem kuvam iz ljubavi i gledam da im ispunim svaku želju. Supruga voli zdravu ishranu i tako im sprema. Moje tri prelepe dame vode računa o kalorijama. Ma kad čovek voli da kuva nije bitno da li je u pitanju posao ili kuća.

Rašina kuhinja
foto: Promo

Začarale su me te punjene paprike za sat vremena. Pa u čemu je caka?

- Caka je u tome što sam se dosetio i papriku isekao na pola, napunio je kao što punimo filom paradajz i patlidžane i - zapekao, da se uhvati malo crnog. Ispale su fenomenalne.

Rašina kuhinja
foto: Promo

U čemu najviše uživate? Slatkom, slanom, kuvanom, pečenom, dinstanom?

- Volim piknike, otvorenu vatru, žar i da se stopim s prirodom - kotlić, sač, ražanj, furuna, roštilj... I da se skupe prijatelji. Što se posla tiče uživam u "slou fudu", sporoj hrani koja se servira u više manjih obroka, gangova. Kroz šest različitih jela proputujete sa mnom kroz razne ukuse. Tanjiri, odnosno gangovi, služe se na svakih 25 minuta jer želucu treba oko 20 minuta da kaže mozgu da se nešto desilo. Nema prejedanja, male su porcije i sa takvom ishranom svi bismo bili manekeni! Ja se trudim da doprem do svesti da se tanjir šareni, da u njemu bude od svačega pomalo!

Kurir.rs/Lena/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

02:08

POSNA TRPEZA MOŽE DA BUDE PREUKUSNA Domaćice iz Srema imaju fenomenalne recepte

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja