NE TREBA DA PROTRAĆITE VRELE DANE! Odustanite od svakodnevne rutine, pa sa decom pravac BAZEN, SELO, IZLET... I SVI SREĆNI!
Foto: Shutterstock

leto, vreme radosti

NE TREBA DA PROTRAĆITE VRELE DANE! Odustanite od svakodnevne rutine, pa sa decom pravac BAZEN, SELO, IZLET... I SVI SREĆNI!

Žena -

Nije važno gde ćete ove godine da provedete letnje mesece. Važnije od onog gde ćemo treba da bude - kako ćemo.

Neko od dece će baš ovog leta naučiti da pliva i celog života će znati ko ga je naučio. Budite to vi! Prvi skok u vodu, prvi zamah bez šlaufa i "mišića", prvo ronjenje...

Nabavite te slatke morske stvarčice kao što su peraja, naočare za vodu, lopte na naduvavanje, dušeke za ljuljuškanje. Sve je to divno ako ove godine idete na more, sa porodicom. Ali, i polazak i povratak na ovakav odmor treba da prođe bez stresa.

Leto
foto: Shutterstock

Ne unosite nervozu u pripreme za put. Velika stvar ako nešto i zaboravite - pod uslovom da to nisu dokumenti potrebni za putovanje. Imajte na umu da mnogo toga možete i da kupite tamo gde odete, za male pare.

Ako deca nisu previše mala, odvojte na gomilu njihove stvari i neka ih sami spakuju u kofere. Napravite zabavu od pakovanja. I vi sami se poradujte što ćete da obučete nešto što ste kupili upravo za more.

Što manje stvari - to bolje. Ne selite se - samo putujete.

Kada ste već stigli na odredište sigurno ste željni da se dobro isplivate, daleko, da vam se sa obale jedva vidi glava. Ipak, ne skačite odmah prvi, provedite najpre vreme u vodi sa decom.

Igrajte se, prskajte, plivuckajte pored njih, vodite računa da ne izgore na suncu i izvedite ih iz vode na vreme.

Naravno, prethodno ih dobro namažite zaštitnim kremama. Važi i za vas. A kada se umore, kada ih nahranite, tada jedan od roditelja može da ostane sa decom na obali dok se onaj drugi ispliva i nauživa u dubinama.

Leto
foto: Shutterstock

Odustanite od svakodnevne rutine. To ne znači da deca mogu da rade svašta i da jedu onoliko sladoleda koliko ima prodavaca!

Ali, popustite malo pred njihovim željama, uvek sa napomenom "ovaj put možeš", pa neka se slade hladnom poslasticom. Ako legnu kasnije, i to dopustite. Leto je vreme slobode, i svako treba da je oseti.

Leto
foto: Shutterstock

Ukoliko ove godine nemate mogućnosti da otputujete na more, ili ste bili desetak dana, ostaje vam mnogo slobodnog vremena koje ćete da provedete u gradu.

Ni to vreme ne treba da bude uzaludno i dosadno. Priuštite svake nedelje bar jedan dan u prirodi, nekom gradskom izletištu. Od jutra do mraka provedite ga sa ćebencetom na travi, uz sendviče ili nešto što ste spremili, uz igre loptom, jurke sa decom i boravak na čistom vazduhu. Idite porodično na neki od gradskih bazena.

Uz pristojno ponašanje, bazen je sasvim druga vrsta uživanja nego more. Tu su došli ljudi iz vašeg grada, da se rashlade i opuste, pa to radite i vi. Bazeni su prepuni i tamo nema dugog i neprekidnog plivanja. Ali zato ima kafe, sokova, trambulina, a uveče ste u svojoj kući, fino iscrpljeni.

Leto
foto: Shutterstock

Bilo bi divno ako imate rodbinu na selu, pa da provedete na seoskom vazduhu makar nekoliko dana.

Iako sela počinju da liče na gradove, nećete imati drugu priliku da pokažete deci domaće životinje, biljke, žitarice... Neka osete miris sveže pokošene trave, miris senjaka, štale, poljskog cveća.

Pustite ih da vitlaju tamo gde nema saobraćaja, neka se izlude sa seoskim mališanima,nauče da se penju na drvo, jedu voće ubrano sa drveta i jaja pržena na masti. Pokažite im, ako znate, stare igre kao što su "između dve vatre" ili "trule kobile", dobro će se razmrdati! A i vi ćete da budete jedan korak bliže prirodi. Uzmite kosu u ruke i - kosite! Riljajte, grabuljajte, okopavajte ako ima šta. Zemlja je blago, prljajte ruke i radujte se što postoji to parče zemlje koje imate.

Leto
foto: Shutterstock

Leti uvek ima dana koje provodite isključivo u svom domu, stanu ili kući. Danas je to lako izvodljivo, zato napravite jedan dobar roštilj u gradu! Ako imate dvorište, uposlite i sebe i decu tako što ćete da roštiljate kobasice, krmenadle, ribu, piletinu! Naučite dečurliju da donose tanjire i čaše, pokažite kako se potpaljuje vatra i neka posmatraju kako meso dobija divnu zlatnu boju.

Pozovite rođake, prijatelje, obezbedite i hladovinu. Uživajte u neobaveznim razgovorima, šalama, smehu i graji. Pripremite se da će biti prosipanja i neke male štete, ali će radost biti velika i pamtiće se. Naravno, možete da pravite barbekju i na izletu. Deca vole da se takmiče i možete leti da im omogućite neku kreativnu zabavu.

Bojice u ruke i neka naprave izložbu svojih crteža koje ćete da okačite u delu stana ili dvorištu. To će biti njihova galerija, a vi ćete da budete posetilac koji će pomno da razgleda što su uradili i da komentariše. Ne zaboravite da se ulaz plaća, što će ih oduševiti! Platite nekim sitnim parama, njima je svaki dinar džeparac.

Ako imate saksije od pečene gline, neka ih oboje zeleno, bojom za grnčariju. Hoklice i male stolice su idealne da se nauče farbanju, pa ako se umažu... ima čime da se boja opere.

Leto
foto: Shutterstock

Kako bi malo zaboravili na igrice i mobilne telefone, kupite im klikere, pa neka se gađaju po ceo dan. Iskopajte male rupe i zajedno sa njima vežbajte da ubacuju u njih loptice.

Možda će jednog dana da igraju golf, a ko se na ovu igru navuče, igraće je zauvek. Uveče, kad malo zahladi, izvedite ih u šetnju. Sedite zajedno u neki kafić, pojedite kolače ili sladoled.

To je uvek provod. Onda pred spavanje odgledajte sa njima nekoliko crtaća, svi zajedno. I sutra sve ispočetka.

Kurir.rs/Lena/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

03:30

OVO JE PRECIZNA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA! Meteorolog Ristić analizirao PO DANIMA izneo kakvo LETO nas očekuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track