U odnosu na druga godišnja doba, polne bolesti su učestalije tokom leta. Ispitivanja pokazuju da manje vodimo računa o zaštiti prilikom stupanja u seksualne odnose, što dovodi do porasta polno prenosivih bolesti upravo u ovoj sezoni.

plaza-ljubav-shutterstock-684813187.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Uz to, loša higijena i nepravilna ishrana dovode do menjanja pH vrednosti unutar vagine, pa je put za razmnožavanje bakterija i gljivica širom otvoren.

Ugroženi su svi, posebno žene (vaginalne infekcije mogu da izazovu sterilitet ako se ne leče!) i mlađa populacija, ali i stariji bi trebalo da povedu računa o svom ponašanju jer osveta brzo stiže: pojačan vaginalni sekret, peckanje, crvenilo, svrab najčešći su simtomi zboh kojih moramo da se obratimo ginekologu ili urologu.

Pridržavajte se ovih saveta stručnjaka, izbeći ćete velike probleme i neprijatnosti:

KORISTITE OBAVEZNO ZAŠTITU

Polne bolesti su u ovom periodu učestalije jer mnogi češće stupaju u rizične seksualne odnose.

profimedia0221854501.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Vaginalne infekcije mogu da izazovu sterilitet ako se ne leče

Obavezno koristite kondom, on je najbolja vrsta zaštite koja može smanjiti rizik od polno prenosivih bolesti!

BAZEN I JAVNE PLAŽE

Izbegavajte česte odlaske na bazene i javne plaže koje posećuje veliki broj ljudi, na ovakvim mestima rizik od infekcija je veći.

profimedia0347906516.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Ako se već nađete tamo, nemojte dugo sedeti na vlažnim površinama koje su pogodne za razmnožavanje gljivica, bakterija i virusa (HPV virus kondiloma je jedan od najučestalijih!).

REZERVNI PEŠKIR

Rizik da vaginalna flora kod žena bude narušena povećava i konstantna upotreba mokrog peškira, zato sa sobom ponesete dva peškira - kada se jedan pokvasi, koristite drugi.

plaza-peskir-shutterstock-139763107.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Takođe, nikad ne boravite dugo u vlažnom kupaćem kostimu.

PRAVILNA ISHRANA

Ne utiču samo prethodne loše navike na pojavu infekcija. Razvoju gljivice kandida pogoduju vlažni uslovi, ali i menjanje pH vrednosti u organizmu koje je posledica nepravilne ishrane.

Zato tokom leta izbegavajte preteran unos šećera i alkohola, smanjićete rizik da se pH vrednost u organizmu poremeti, a samim tim i rizik od narušavanja intimnog zdravlja.

Ako povedete računa o ovim osnovnim stvarima, bezbrižno ćete uživati u letu - polne bolesti i druge infekcije neće biti vaš problem!

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

Kurir televizija Ginekolog upozorio na razne komplikacije kod žena nakon preležane korone: Ako primetite ovo HITNO SE JAVITE LEKARU