BEO JEZIK MOŽE BITI ZNAK OZBILJNOG OBOLJENJA: Ove NAMIRNICE će vam pomoći da ga očistite i sačuvate zdravlje
Foto: Shutterstock

prirodna rešenja

BEO JEZIK MOŽE BITI ZNAK OZBILJNOG OBOLJENJA: Ove NAMIRNICE će vam pomoći da ga očistite i sačuvate zdravlje

Žena -

Na površini jezika imamo male čvoriće koje se zovu papile i tu se čuvaju neke čestice hrane, bakterije i mrtve ćelije. Akumulacija ovih stvari može izazvati belu boju.

Redovnim uklanjanjem otpada sa našeg jezika možete 'očistiti' i sprovoditi stalnu detoksikaciju organizma. Čišćenjem jezika poboljšava se osetljivost ukusnih pupoljaka, osvežava dah, sprečava se razvoj karijesa, plaka i bolesti desni.

Zašto jezik može biti beo?

Beli jezik može biti pokazatelj raznih bolesti ili posledica završetka lečenja. Stanje jezika se oduvek koristilo za dijagnozu bolesti u telu. Jezik nam pokazuje da nešto nije u redu sa telom pre pojave bola i može otkriti prisustvo bolesti.

Nekada su drevni iscelitelji verovali da pacijent nije potpuno izlečen sve dok jezik ne izgleda zdravo, čak i ako su svi simptomi osnovne bolesti već nestali. Beli jezik može biti zastrašujući jer to nije normalno stanje jezika, ali je najčešće bezopasan. Postoje slučajevi kada bela boja može biti upozorenje na infekciju.

jezik
foto: Shutterstock

Stvaranje belog ili drugog plaka na jeziku može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali je inače vezano za našu higijenu zuba. Stvari kao što su suva usta, groznica, pušenje, alkohol, disanje na usta, antibiotici itd. mogu biti uzrok belog jezika.

To može biti i znak oslabljenog imuniteta ili nedostatka nekih vitamina i minerala u organizmu. Ako imate druge simptome kao što su bol i peckanje, bolje je da se konsultujete sa svojim lekarom da vidite da li vam je potreban dodatni tretman.

Oralna kandidijaza - Debela i bela naslaga na jeziku može da upućuje na prisustvo kandide. Kao rezultat, pojavljuju se kraste u obliku belog sira na jeziku.

Prirodni lekovi za čišćenje i dezinfekciju jezika

Postoje neki trikovi koji vam mogu pomoći da prirodno očistite i dezinfikujete jezik. To će vam pomoći da poboljšate zdravlje desni, pa čak i zuba.

Beli luk

Neverovatno je, zar ne? Uostalom, navikli smo da je beli luk uzrok lošeg zadaha, a ne da je koristan za čišćenje usta. Zanemarite prethodna verovanja o belom luku i nemojte se plašiti da ga jedete sirovog - pomoći će u ubijanju bakterija i osloboditi se belog jezika.

beli luk
foto: Shutterstock

Aloja vera

Aloja ima antiinflamatorna i lekovita svojstva. Da biste ubili mikrobe na jeziku i desni, možete koristiti proizvode kao što su pasta za zube i vodica za ispiranje usta koji uključuju aloju ili piti sok od aloe vere.

Aloja Vera, Gel
foto: Profimedia

Kurkuma

Kurkuma nije samo začin, već i odlična alternativa antiseptičkim vodicama za ispiranje usta. Mešajte kurkumu i sok od citrusa dok ne dobijete pastu. Utrljajte pastu na jezik 2 minuta, a zatim temeljno isperite toplom vodom.

Kurkuma
foto: Profimeda

Soda bikarbona

Soda bikarbona je sastojak koji ima neverovatan broj upotreba, od pečenja do zdravlja usta - to je kao magični sastojak. Prema nekim istraživanjima, soda bikarbona može povećati pH naših usta i jezika, što rezultira smanjenjem broja bakterija. Uzmite limunov sok i napravite pastu koju ćete koristiti kao piling za uklanjanje mrtvih ćelija i bakterija sa jezika.

(Kurir.rs/Najžena)

02:34

Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track