CRVENI STE I SVE VAS PEČE NAKON SUNČANJA: Evo kako da ublažite opekotine od sunca i ublažite neprijatnost!
Foto: Profimedia

prirodna rešenja

CRVENI STE I SVE VAS PEČE NAKON SUNČANJA: Evo kako da ublažite opekotine od sunca i ublažite neprijatnost!

Žena -

Ako preterate sa sunčanjem, ono može da vam presedne. Ali, postoje načini da ublažite neprijatnost i bol izazvane opekotinama od sunca

Iako ne postoji mnogo ljudi koji ne vole da osete sunce na koži, boravak na suncu i te kako ima i negativne posledice. Opekotine su veoma bolne i sprečavaju nas u obavljanju osnovnih aktivnosti, od mobilnosti, preko tuširanja, nošenja odeće do spavanja.

Najbolji način da sprečite opekotine od sunca jeste da izbegavate sunčanje u najtoplijem delu dana i da nanosite kremu sa zaštitnim faktorom. Isto tako, ukoliko imate osetljivu kožu, birajte hladovinu i nosite adekvatnu odeću.

Ukoliko pak dođe do opekotina, priroda vam može priskočiti u pomoć, a evo i kako!

Aloe vera

Gel ove biljke ublažava crvenilo i bol i hladi opečeno mesto. Pored gela, postoje i preparati s raspršivačem koji vam mogu pomoći kada su opekotine bolne na dodir.

aloe vera
foto: Profimedia

Kokosovo ulje

Masti iz ovog ulja štite i omekšavaju kožu zahvaćenu opekotinama. Opečeno mesto isperite hladnom vodom, a zatim peškirom utapkajte višak tečnosti. Tek onda nanesite kokosovo ulje koje će koža postepeno upiti.

Kokosovo Ulje, Kokos
foto: Thinkstock

Ovsena kaša

Odgovor na pitanje kako ublažiti opekotine od sunca možete pronaći i u svojoj kuhinji. Naime, ovsena kaša umiruje iritaciju bolnog mesta. Napravite pastu od ovsene kaže, meda i mleka i nanesite na opekotinu. Ostavite da odstoji dok se ne stvrdne, a zatim isperite hladnom vodom.

ovsena kaša
foto: Shutterstock

Paradajz

Paradajz umanjuje iritaciju i bol. Nanesite kriške na bolno mesto ili ubacite nekoliko paradajza u procesor. Tom pastom namažite opekotinu i ostavite da odstoji dok se ne stvrdne. Zatim isperite hladnom vodom.

kečap, paradajz
foto: Profimedia

Soda bikarbona

Soda bikarbona takođe umanjuje bol od opekotine od sunca. Napravite pastu od sode i mlake vode i nanesite na bolno mesto. Sodu bikarbonu možete dodati i u kadu prilikom kupanja.

soda bikarbona
foto: Shutterstock

Hidratacija

Koža zahvaćena opekotinom je suva, zateže i peče. Stoga je važno da pijete dovoljno tečnosti i da konzumirate namirnice bogate vodom poput lubenica, krastavca, grožđa i narandži. Poenta je da ostanete dobro hidrirani, jer će tako i koža dobiti neopodnu tečnost.

voda, piti vodu
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/Srbija Danas)

02:37

Saveti dermatovenerologa kada već PREGORITE NA SUNCU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track