NAJBOLJA STARA RECEPTURA: Brzo i lako napravite prirodan SAPUN , od samo 3 sastojka, koji vam neće SUŠITI ruke!
Foto: Printscreen

DOMAĆI

NAJBOLJA STARA RECEPTURA: Brzo i lako napravite prirodan SAPUN , od samo 3 sastojka, koji vam neće SUŠITI ruke!

Žena -

Zdrav i veoma ekonomičan sapun

Praviti domaći sapun je veoma interesantno i zanimljivo. Naravno, sapun možete bez problema kupiti u prodavnici, ali sapun napravljen svojim rukama biće mnogo korisniji i zdraviji za kožu.

Osnova svakog domaćeg sapuna je sledeća formula: voda + mast + kaustična soda. Možete mu dodati različite prirodne sastojke da obogatite njegov i miris ili da ga oblikujete po izboru.

Higijena, Pranje Ruku, Sapun
foto: Shutterstock

Potrebni sastojci: 50 ml vode, jedna supena kašika kaustične (žive) sode (kristal natrijum hidroksida), 100 g svinjske masti

Način pripreme: Sipajte vodu u staklenu posudu i dodajte joj natrijum hidroksid mešajući. U većem loncu otopite svinjsku mast i dodajte joj vodu sa razmućenom kaustičnom sodom. Mešajte sastojke još pola sata, sve dok se ne dobije gusta masa. Ostaje vam samo da ostavite sapun da se ohladi.

Kada pravite sapun morate da pazite kada rukujete natrijum hidroksidom. Gledajte da deca i ljubimci ne budu u blizini. Proverićete da li je sapun skuvan tako što ćete zabiti nož u sapun. Ako se masa oko noža stvrdne onda je skuvan.

Ovsene Pahuljice, Domaći Sapun
foto: Shutterstock

Ako želite da obogatite sapun hranljivim sastojcima, možete mu dodati kafu, eterična ulja, papriku, lavandu ili ruzmarin. Možete dodati i razne druge hranljive sastojke čiji miris volite.

Što se tiče oblika takođe možete eksperimentisati. Koristite modle za kolače, dečije plastične igračke za pesak, kalupe za mafine, limene kutije od bombona i plastične kutije za sapune.

(Kurir.rs/Najžena.rs)

02:45

Žene prave sapun od jestivog, iskorišćenog ulja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track