KAKO DA ZAŠTITITE KUĆU OD PROVALNIKA DOK STE NA LETOVANJU? Na ove sitnice mnogi ne obraćaju pažnju, a mogu da vam spasu imovinu
Foto: Profimedia

OBEZBEDITE SE

KAKO DA ZAŠTITITE KUĆU OD PROVALNIKA DOK STE NA LETOVANJU? Na ove sitnice mnogi ne obraćaju pažnju, a mogu da vam spasu imovinu

Žena -

Leto nije više samo vreme godišnjih odmora i uživanja u suncu i moru, nego i vreme povećanog broja krađa i provala u stanove i kuće.

Kako vas po povratku s bezbrižnog godišnjeg odmora ne bi zateklo neprijatno iznenađenje i kako ne biste postali žrtva provalnika, potrebno je da preduzmete određene korake, ali i mere opreza pre odlaska na letovanje i tako znatno smanjite mogućnost za počinjenje ove vrste krivičnih dela.

Naime, svako duže odsustvo iz doma idealno je vreme za provalnike koji vrebaju na sve ono što ste celog života marljivo i predano stvarali, stoga rizik od provale u porodičnu kuću ili stan treba shvatiti ozbiljno. Osim provalnih krađa, treba imati na umu i ostale nezgodne situacije koje mogu uzrokovati nastanak značajnije materijalne štete na imovini, poput požara, poplave usled pucanja cevi, udara groma i slično.

Nažalost, koliko god oprezni bili, neke situacije jednostavno je nemoguće predvideti i sprečiti jer su van naše kontrole, ali postoje preventivne mere koje je mudro i pametno preduzeti pre odlaska na duži godišnji odmor kako biste maksimalno zaštitili svoj dom, kako od neželjenih posetilaca, tako i od nepredvidivih događaja. Donosimo pet praktičnih saveta za zaštitu doma pre odlaska na letovanje.

lopov, provalnik, pljačkaš
foto: Profimedia

Isključite električne uređaje ili kompletnu struju na kutiji s osiguračima

Čak i kad niste kod kuće, u vašem domu postoje uređaji koji troše struju i dok nisu uključeni. Prazan dom i dalje koristi struju, a pojedini uređaji koje ostavite uključene nastavljaju da troše energiju, a ako ih isključite, uz uštedu struje sprečićete i štetu koju električni uređaji (mašina za pranje veša ili sudova, šporet, televizor, klima, mašina za sušenje veša…) mogu pretrpeti od indirektnog udara groma.

Kako u slučaju kratkog spoja ne bi došlo do požara, preporuka je isključiti iz struje lampe, rutere, modeme, punjače, kao i sve male kućne aparate. Pogasite sva svetla i proverite jesu li vam slavine zavrnute, kao i glavni ventil za vodu. A ako zaista želite da uštedite, ali i delujete preventivno, kompletnu struju možete isključiti na kutiji s osiguračima.

Ostavite rezervni ključ osobi od poverenja

Da je vrata prilikom odlaska iz doma, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni, potrebno zaključati, nije potrebno posebno naglašavati, ali šta je s prozorima, balkonom i ključem?

Provalnik
foto: Profimedia

Preporuka je zatvoriti sva mesta kroz koja bi provalnik potencijalno mogao da uđe u kuću ili stan dok ključ nipošto ne treba ostavljati na mestima koja su lako dostupna drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cveće i slično).

Kada odlazite na duže vreme, roletne na prozorima ne treba spuštati do kraja jer provalnici i to prate i tako zaključuju da u kući ili stanu nema nikoga. Cveće s balkona i prozora nemojte uklanjati jer i na taj način šaljete poruku kako ste odsutni.

Preporuka je rezervne ključeve doma i poštanskog sandučeta ostaviti komšiji, rođaku ili osobi od poverenja koja će proveravati stan, ali i prazniti vaše poštansko sanduče i tako ostavljati utisak privida da u kući ipak neko boravi.

Osim toga, vaš dom može da ugrozi i nezgoda poput pucanja cevi ili iznenadnog kratkog spoja koji može izazvati požar, pa je dobro da neko može da uđe u nekretninu dok vas nema i pravovremeno reaguje i pozove pomoć.

Lopov, Provalnik
foto: Profimedia

Ne zaboravite da uključite protivprovalni alarm

Svoju nekretninu od provalnika je moguće zaštititi i uz pomoć alarmnog sistema koji spada u jedan od najpopularnijih načina zaštite. Iako je njegova primarna funkcija dojavnog karaktera, alarm će provalniku definitivno otežati posao, a neretko ga i demotivisati u nameri zbog veće mogućnosti da bude otkriven i uhvaćen.

Alarm može biti povezan i sa službom obezbeđenja, koja dolazi u proveru. Uz sve to, bilo bi dobro imati i klasičnu mehaničku zaštitu kao što su protivprovalna vrata i prozori.

Ukoliko nemate alarmni sistem, savet je da ne kupujete prvi koji vam se nađe pri ruci, već da potražite savet stručnjaka, ali i da razmislite o kritičnim tačkama u stanu ili kući koje je potrebno posebno zaštititi – osim ulaznih i balkonskih vrata, kritične tačke mogu biti podrumi, garaže, kao i krovni prozori. Ako imate alarmni sistem, nemojte ni slučajno da zaboravite da ga uključite pre odlaska na letnji godišnji odmor.

Pljačka, Razbojnik, Lopovi, Lopov, Pljačkaši, Provalnik, žena Lopov

Ugovorite polisu osiguranja imovine

Kako biste svoj dom učinili što otpornijim, svakako razmislite i o polisi osiguranja imovine čija lepeza ponude je raznovrsna, te svaki ugovaratelj osiguranja, potrošač, ima mogućnost da pored osnovnih polisa izabere i dodatna pokrića. Osiguranje građevinskog dela objekta i osiguranje stvari u domaćinstvu spadaju u osnovne polise osiguranja imovine koje se mogu ugovoriti zasebno, ali najbolje ih je ugovoriti zajedno kako bi se povećao nivo zaštite sopstvenog doma.

Ugovaranjem polise osiguranja stvari u domaćinstvu moguće je osigurati i stvari, kao i stvari vaših ukućana koje se nalaze u stanu ili kući – od odeće, obuće, kućnih aparata, tehnike, nameštaja… pa sve do stvari koje za vas imaju sentimentalnu i ličnu vrednost poput nakita, zlata i umetnina.

Ova polisa osiguranja štiti vlasnika stana ili kuće od neplaniranih izdataka koje možete imati na stvarima unutar domaćinstva usled provale, krađe, vandalizma, požara, poplave, izliva vode, kao i mnogih drugih rizika, a može se ugovoriti kratkoročno, višegodišnje ili dugoročno. Neka društva za osiguranje nude i popust na premiju osiguranja imovine ako uvedete sigurnosna poboljšanja u svoj dom, kao što su ugradnja detektora dima, protivprovalnog alarma ili protivprovalnih vrata.

Ilustracija, Lopov, Provalnik, Kriminalac, Pljačkaš
foto: Shutterstock/Ilustracija

Pametno s društvenim mrežama

Društvene mreže postale su neizostavan deo naše svakodnevice, zbog čega mnoge osobe imaju poteškoća s isključivanjem iz uobičajenih onlajn aktivnosti, čak i za vreme trajanja godišnjih odmora. Upravo takvo ponašanje, kao i preterana zavisnost od pametnih telefona mogu vas dovesti do toga da po povratku s letovanja duboko zažalite zbog nekih objava ili aplikacija u kojima niste isključili opciju otkrivanja vaše lokacije.

Naime, vešti i sofisticirani provalnici danas sve više vrebaju i onlajn, zbog čega je pametne telefone i društvene mreže, posebno tokom godišnjeg odmora, potrebno koristiti oprezno i dozirano. Naime, lako se možete naći na meti provalnika ako im otkrijete kada, gde i na koliko dugo odlazite, ali i objavljujući javno svoj sadržaj na društvenim mrežama za vreme odmora.

Iako idealne zaštite nema, preduzimanjem navedenih preventivnih mera, a posebno ugovaranjem polise osiguranja imovine, možete uveliko doprineti sigurnosti svog doma, ali i bezbrižnijem uživanju u dugom toplom letu.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

05:17

LOŠE VESTI ZA SRBE KOJI PLANIRAJU LETOVANJE U GRČKOJ: Rat u Ukrajini DRASTIČNO uticao na cene MNOGI ĆE SE RAZOČARATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track