POBEDITE SUNCE U NEKOLIKO POTEZA: Stižu vrućine, sledite OVE savete i vaše USNE će izgledati super uz MLADALAČKI IZGLED!
Foto: Shutterstock

I one traže negu

POBEDITE SUNCE U NEKOLIKO POTEZA: Stižu vrućine, sledite OVE savete i vaše USNE će izgledati super uz MLADALAČKI IZGLED!

Žena -

Nega usana je neophodna tokom cele godine, a posebno kad nas vrelina sa sunca sustiže gde god da maknemo.

Najjednostavniji savet da vaše usne tokom leta ostanu meke i gipke bio bi da pijete dovoljno vode i da ih ne ližete (mnogi to nesvesno rade!), jer prečesto vlaženje može da izazove iritaciju i dodatno zakomplikuje situaciju.

Ispucale usne zaista izgledaju neuredno, nikako nisu dobra podloga za ruž, a ponekad ćete s takvim usnama delovati i kao neki težak bolesnik. Ako vam se to dogodi, uprkos hidrataciji, treba da pojačate unos tečnosti, a možete da uradite i piling.

voda, čaša vode, devojka pije vodu
foto: Profimedia

Šta pilingom usana možete da postignete, koliko često treba da ga radite, ali i koje sve kul preporuke treba još da poslušate, savetuju vas najpoznatiji svetski dermatolozi i kozmetičari.

Leto, kažu, može da bude izuzetno teško za vašu kožu i većina je svesna da je osnovna zaštita koju ne treba zanemariti krema za sunčanje. Međutim, usne su delikatan deo vašeg lica i zahtevaju posebnu pažnju. Kada su vaše usne u pitanju, postoje, uz hidriranje, još neke mere koje morate preduzeti kako biste obezbedili maksimalnu zaštitu.

PILING JEDNOM NEDELJNO

Usne
foto: Shutterstock

Ovo je zapravo savet koji treba slediti tokom cele godine. Baš kao i vaše lice, usne takođe zahtevaju piling kojim ćete izjednačiti sve nesavršenosti na vašim usnama, poput neujednačenog tona, suve kože i finih bora. Potražite preparate na uljnoj bazi koji će nahraniti i omekšati vaše usne, obavezno sa sitnim granulama uz pomoć kojih ćete sa njih ukloniti sve nečistoće.

Jednostavnim, kružnim pokretima utrljajte preparat na čiste usne, a potom obrišite višak. Možete da isprobate i preparate koje ćete upotrebiti i uoči spavanja, čime ćete noću obezbediti duboku hidrataciju.

Vaše usne će, ako radite pilin jednom nedeljno, izgledati uvek savršeno, bez obzira da li dane provodite sunčajući se, družeči se pored bazena, na plaži – uvek kad satima boravite na otvorenom!

PERITE USNE

Usne, Zubi
foto: Shutterstock

Kada ujutru perete zube, trljajte nežno četkicom usne. Ovo će pomoći u uklanjanju suve kože sa usana, a masaža će takođe povećati dotok krvi u usne. Postupak možete da ponovite, ukoliko ste u prilici, nekoliko puta dnevno, kad god krenete s obavljanjem usne higijene.

SVAKODNEVNO NANESITE HIDRANTNU KREMU

Mnogi misle da su suve usne tipično zimski problem, kada je hladno i duva vetar, ali i leto vaše usne ostavlja bez vlage. Uz prethodne korake zato je veoma važno da ih svakodnevno hidrirate koristeći hidratantne kreme.

Usne neće popucati, izgledaće uredno, a sebi ćete obezbediti i mladalački izgled.

Usne, Nega
foto: Shutterstock

OBAVEZAN JE BALZAM ZA USNE SA SPF-om

Možda mislite da vam je potreban samo SPF od 15 ili više za lice, vrat i ruke, ali ni usne ne smete zanemarite. One nemaju melanin, što znači da su sklonije oštećenju od sunčevih zraka! Dakle, nabavite balzam za usne sa SPF 15 ili više, drastično ćete smanjiti rizik od nastanka bubuljica i akni na usnama, a što je najvažnije – od karcinoma.

JEDITE HRANU BOGATU VITAMINOM A

Adekvatan unos vitamina A putem hrane sprečiće, između ostalog, pojavu raznih kožnih oboljenja i osetljivost na infekcije kada su usne u pitanju. Kako je ovaj vitamin topiv u mastima, apsorpcija će biti puno bolja ako se konzumira zajedno s izvorom masti.

Vitamini, Minerali
foto: Shutterstock

Srećom, većina namirnica životinjskog porekla koje su izvori vitamina A su bogate i mastima, ali to se ne odnosi i na izvore provitamina A iz namirnica biljnog porekla. Zato omiljeno jelo tokom leta – salate – obavezno začinite sa nekoliko kapi hladno ceđenog maslinovog ulja; pripremite pire od slatkog krompira (batata) ili bundeve sa malom kašikom putera.

Vitamina A najviše ima u goveđoj, jagnjećoj i guščjoj džigerici, masnoj ribi, mleku, jajima, tamnozelenom lisnatom povrću, paradajzu. Ne zaboravite i namirnice obogaćene ovim vitaminom: mlečne proizvode, margarinske namaze, žitarice.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:55

Francuski glumac progovorio na srpskom jeziku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track