OBRATITE PAŽNJU NA ISHRANU DOK STE NA ODMORU: Mališani su podložniji trovanju hranom LETI, a evo i ZAŠTO!
Foto: Shutterstock

PAZITE KAKO IH HRANITE

OBRATITE PAŽNJU NA ISHRANU DOK STE NA ODMORU: Mališani su podložniji trovanju hranom LETI, a evo i ZAŠTO!

Žena -

Boravak na moru podrazumeva češće obroke napolju, pa ishranu treba prilagoditi takvim uslovima

Visoke temperature i promenjen ritam spavanja smanjuju potrebu za kalorijama, ali se to često nadoknađuje preteranim unosom sokova i sladoleda. I to na štetu redovnih obroka. Pošto borave u uslovima visoke temperature, deci je potrebno više vode.

Dojenje na plaži

Najjednostavnije je s bebom koja sisa. Dojite je češće, ali je i ponudite vodom, jer će to pomoći njenoj dobroj hidrataciji. Majke koje doje takođe moraju da se dobro hidriraju. Na plažu ponesite vodu, i to flaširanu. Poželjno je da mame uzimaju kvalitetnu užinu u vidu svežeg i suvog voća.

Mleko, Beba, mama, Dojenje
foto: Profimedia

Hranjenje na flašicu

Ako se beba hrani formulom, pre nego što pođete na plažu - spremite formulu i stavite je u rashladnu kesu ili ručni frižider. Ako je negde zagrevate, učinite to neposredno pre hranjenja. Takođe, možete odvojeno da ponesete vodu i prah za formulu i napravite obrok na plaži, ali obavezno koristeći flaširanu vodu.

beba
foto: Shutterstock

Čuvanje pripremljenog obroka

Spremljenu hranu za bebu držite dobro zatvorenu u plastičnoj posudi, koju ćete da stavite u ručni frižider. Ukoliko na plažu idete kolima, nađite mu mesto u najhladnijem delu auta. U suprotnom, neka stoji u hladu. Planirajte obrok u okviru dva sata. Na plaži pronađite senovito, mirno mesto kako bi beba mogla na miru da uzme obrok.

Beba
foto: Profimedia

Hranljive užine

Deci uzrasta oko dve-tri godine, koja više vole da jedu ujutru i uveče, kada je temperatura niža, trebalo bi ponuditi obilniji doručak. Hladna hrana je isto hranljiva kao i topla. Živina, meso, sir, riba u kombinaciji sa salatom dobar su izvor proteina i zadovoljiće sve nutritivne zahteve. Zato obezbedite više hranljivih užina u vidu malih obroka (sendviči s ćuretinom, piletinom, sirom, salata, jogurt, češće konzumiranje malih količina svežeg voća). Užine tokom dana provedenog na plaži mogu da budu banane, sokovi, keks. I ne zaboravite da dete često ponudite vodom - svakog sata kada je budno.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:34

Nehigijena zadrugara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track