AKO SE POSEČETE ILI OPEČETE: Sledite OVA jednostavna pravila i tehnike, SAMO TAKO ćete brzo i efikasno sami da SANIRATE POVREDU!
Foto: Shutterstock

SPREMNI ZA LETOVANJE

AKO SE POSEČETE ILI OPEČETE: Sledite OVA jednostavna pravila i tehnike, SAMO TAKO ćete brzo i efikasno sami da SANIRATE POVREDU!

Žena -

Svako bi trebalo da zna kako se pravilno saniraju opekotine i posekotine i da li je, ako se to dogodi vama ili nekome u blizini, neophodna pomoć lekara.

Najvažnije je da ne paničite jer to ni vama ni osobi koja se povredila neće biti od velike koristi. Treba da se skoncentrišete, da budete prisebni i brzo reagujete.

Prva Pomoć
foto: Shutterstock

Jednostavna pravila i tehnike kod ovih stanja uglavnom ne zahtevaju dodatnu opremu kojom raspolažu medicinski radnici u Hitnoj pomoći, ni neko posebno iskustvo. Samo malo znanja!

Savladajte ovaj kratki kurs prve pomoći, sebi ili bližnjima ćete sanirati povredu na najbolji mogući način. A nakon što učinite ono što je do vas, znaćete da li je potreban odlazak doktoru ili ne.

POSEKOTINE

Spadaju u najčešće povrede u domaćinstvu, ali se događaju i na radnim mestima, na otvorenom. Do posekotina dolazi u kuhinji neopreznom upotrebom oštrih predmeta, ako razbijemo staklo, prilikom pada, udaraca...

Simptomi: Krvarenje iz otvorene rane.

Posekotina
foto: Shutterstock

Mere prve pomoći:

Isperite ranu čistom vodom. Potom pritisnite posekotinu sterilnom gazom, zavojem, čistom krpom ili peškirom. Ako poteče više krvi i ona probija zavoj, stavite novi iznad onog što ste već postavili i nastavite da pritiskate deo koji je povređen..

To će vam pomoći da se smanji krvarenje, a ujedno treba i da izdignite deo tela sa posekotinom kako biste dodatno unormalizovali poremećen protok krvi.

Kada krvarenje prestane, pokrijte opet posekotinu čistim zavojem i nemojte da podvezujte deo tela na kome se rana nalazi.

OPEKOTINE

Najčešće su to lokalne povrede, na pojedinim delovima tela, a međusobno se razlikuju zbog velikog broja uzročnika. Opekotine mogu ovih dana da nastanu zbog dejstva sunčevih zraka, krivci mogu da budu i vodena para, vrela voda, ulje, vatra, vreo metal, užareno drvo, struja, hemikalije...

Opekotine
foto: Shutterstock

Zapamtite, šta god da je izazvalo opekotinu i koliko god teška bila, mora se sanirati što pre - od toga zavisi stepen i brzina oporavka oštećenog tkiva!

Sa povredama ove vrste treba biti izuzetno oprezan jer neodgovarajući postupci mogu da pogoršaju stanje.

Simptomi: Oštećenja manjih ili većih delova kože, većeg ili manjeg stepena.

Mere prve pomoći:

Odmah odstranite odeću sa opečene površine, sipajte hladnu vodu na opečenu površinu ili na nju staviti čiste hladne obloge. Ako ste u prilici, ranu hladite tekućom vodom, a možete i potapanjem u vodu ili stavljanjem vlažnih obloga koje ćete stalno menjati najmanje 30 minuta, a preporučljivo je i duže, dok ne umine bol.

Opekotinu pokrijte sterilnom gazom (po mogućnosti), ili čistim platnom. Ako se to vama dogodi, slobodno uzmite lek protiv bilova, a ako je neko drugi u vašoj blizini povređen na ovaj način, potrudite se da ga popije.

Stop
foto: Shutterstock

Zapamtite, na ranu ne smete da stavljajte ulje, mast, margarin, puter, brašno, luk, pastu za zube, list bokvice i slično, što mnogi rade, jer ćete time samo povećati rizik od infekcije!

Takođe, na opekotinu nikad ne stavljajte led, može da izazove dodatna oštećenja tkiva!

Ako su zahvaćene veće površine, obavezno se obratite lekaru.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

01:17

SRCE MI JE PUNO KAD VIDIM OVOLIKO LJUDI! Karavan Majke i snajke okupio ogroman broj građana Bora, a sutra stiže u Jagodinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track