STOMAK UME DA SE LJUTNE NA VRUĆINI: Nana nije jedini lek, OVO su namirnice koje iziritirani želudac i creva ODLIČNO PODNOSE!
Foto: Shutterstock

olakšaće vam muke

STOMAK UME DA SE LJUTNE NA VRUĆINI: Nana nije jedini lek, OVO su namirnice koje iziritirani želudac i creva ODLIČNO PODNOSE!

Žena -

Svi znaju da im, ako popiju malo čaja od nane, to može pomoći kada ih spopadnu grčevi i gasovi.

Ova lekovita biljka, koja je u stanju da opusti područje visoke napetosti između jednjaka i želuca, ipak nije svemoguća - kod nekih osoba uzrokuje kiselinu. U tom slučaju, a posebno ako od stomačnih problema na vrućini neko često pati, umirujući čaj od kamilice bi trebalo da pomogne.

Ilustracija, Kafa, čaj

A kad čajevi od lekovitog bilja obave posao, svako bi hteo nešto i da gricne!

Naravno, nećete smeti da navalite na ekstremno začinjenu hranu, masno meso, slatkiše... ali to ne znači da pun tanjir ne može da vam pomogne!

Ovo su namirnice koje iritirani želudac odlično podnosi, a dobra vest je da su lako dostupne i da još uvek nisu skupe:

Tost - Prepečen hleb je broj jedan na ovoj listi. Kad imate problema sa želucem, izgrickajte ga samog ili na njega namažite malo džema ili pekmeza.

Tost
foto: Shutterstock

Ovaj obrok neće uznemiriti želudac, a pružiće organizmu neophodni šećer i hranljive materije.

Pirinač - Pojačava upijanje tečnosti i lako se vari, a pomaže i kod neprijatnog osećaja u želucu zahvaljujući skrobu koji se hvata na njegovu sluznicu. A ako uz bolove u želucu zaradite i proliv, što je leti često, obavezno ga skuvajte, jer stolicu može da vrati u normalno stanje.

Banane - Odličan su izbor za nemiran želudac!

Banane
foto: Shutterstock

Kao i pirinač, one su u stanju da pomognu u normalizovanju stolice u slučaju dijareje. Sadrže kalijum, vrlo koristan mineral, pa se ova voćka posebno preporučuje onima koji zbog stomačnih problema ili neke druge bolesti neko vreme nisu mogli da jedu.

Jogurt - Najobičniji nezaslađeni jogurt dobar je izbor ako vas muče grčevi i gasovi u želucu, a njegovi probiotici pomažu i kod proliva koje možete da zaradite leti od nepravilno čuvane i pripremljene hrane ili zbog upotrebe antibiotika.

Jogurt
foto: Shutterstock

Konzumacijom ove namirnice u organizam unosimo i zdrave bakterije koje smanjuju bol u želucu.

Jabukovo sirće - Onima koje muči nedostatak kiseline u želucu, pa osećaju tegobe preporučuje se konzumiranje jabukovog sirćeta. Dosta je jako, pa ne treba preterivati: dovoljno je da pomešate jednu kašiku s toplom vodom i dodate malo meda.

Đumbir - Zahvalan je ako imate mučninu ili ako povraćate. Operite ga, ogulite, iseckajte i stavite u vodu koja vri, pa ostavite da se natapa nekoliko minuta.

Đumbir
foto: Profimedia

Svež đumbir je odlično rešenje za ovu svrhu, a možete da nabavite i sušeni.

Sok od aloje - Aloja vera je biljka koja služi za ublažavanje opekotina, ali dobra je i za kiselinu i druge želudačne tegobe. Njen sok će pomoći da izbacite otrove iz tela.

Vodite samo računa da može da deluje i kao laksativ, pa nemojte puno da se nalivate.

Aloa
foto: Shutterstock

Aloja je poznata kao čistač otrova iz organizma

Savet plus: Izbegavajte žvakaće gume bez šećera, veštački zaslađivači u njima mogu da izazovu gasove, nadutost i podrigivanje.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

01:17

Drama kod Urgentnog centra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track