EVO ZAŠTO VODU NIKADA NE TREBA PITI STOJEĆI ILI DOK STE U POKRETU: Najbolje je držati se prirodnog položaja tela, evo i kako!
Foto: Shutterstock

zamislite

EVO ZAŠTO VODU NIKADA NE TREBA PITI STOJEĆI ILI DOK STE U POKRETU: Najbolje je držati se prirodnog položaja tela, evo i kako!

Žena -

Voda je jako važna za zdravlje celokupnog organizma, ali ako je ne pijete na pravi način, može biti i uzrok problema, upozoravaju stručnjaci. Zato bi trebalo da izbegavate da vodu pijete stojeći ili dok ste u pokretu.

Plastična flaša, Voda
foto: Shutterstock

Kada stojeći pijete vodu, ona stiže do donjeg dela jednjaka i oštećuje sfinkter - mišić koji povezuje jednjak sa želucem. Naučnici sugerišu da je najbolje držati se prirodnog položaja tela, a kada su jelo i piće u pitanju, onda je sedenje svakako najprirodniji položaj.

Potencijalni problemi koje pijenje vode stojeći može izazvati su: artritis, problemi s probavom, bubrezi ne mogu filtrirati vodu, povećava se rizik od čireva, a i ostaćete žedni.

ARTRITIS

Ispijanje vode stojeći dovodi do disbalansa tekućina u tijelu, a zglobovi se ne mogu osloboditi viška te tekućine i dolazi do artritisa.

PROBLEMI S PROBAVOM

Ako ne sedite dok pijete vodu, mišići i probavni trakt ne mogu normalno da svare hranu i zbog toga se javljaju problemi s probavom.

zatvor, probava
foto: Profimedia

OSTAĆETE ŽEDNI

Kada stojite dok pijete vodu, i dalje ćete biti žedni. Sedite i pijte vodu gutljaj po gutljaj, videćete kako će vam to bolje ublažiti žeđ.

BUBREZI NE MOGU DA FILTRIRAJU VODU

Ispijanje vode stojeći onemogućava bubrezima da pročiste vodu, zbog čega toksini ostaju u bubrezima i bešici. To može dovesti do infekcije urinarnog trakta i raznih drugih problema.

KISELOST I ČIR

Konzumiranje vode u stojećem položaju stvara probleme u donjem delu jednjaka, zbog čega se stvara i kiselina. To potencijalno može dovesti i do pojave čira.

Na kraju, naučnici sugerišu da je najbolje držati se prirodnog položaja tela, a kada su jelo i piće u pitanju, sedenje je svakako najprirodniji položaj.

voda, čaša vode
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/Vita.com.hr)

Bonus video:

02:05

MILOŠ TIMOTIJEVIĆ PROGOVORIO O SERIJI PEVAČICA Postoji jedna stvar koju svaki glumac želi PRED NJIM JE JEDAN VELIKI IZAZOV!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track