NE BUDITE ŽRTVA ODMORA: Da godišnji prođe bez briga, naročito ako ste u stranoj zemlji, OVO svakako TREBA DA POSLUŠATE!

korisni saveti

NE BUDITE ŽRTVA ODMORA: Da godišnji prođe bez briga, naročito ako ste u stranoj zemlji, OVO svakako TREBA DA POSLUŠATE!

Žena -

Leto je savršeno vreme da se opustite, uživate i da odete na odmor o kojem tokom cele godine sanjate.

Međutim, postoje neke mere predostrožnosti koje je neophodno preduzeti da ne biste ušli u onih 40 odsto putnika koji se s godišnjeg odmora vraćaju bolesni. Zato, gde god da ste, primenite i ovih pet saveta kako biste zaštitili zdravlje i izbegli neprijatna iskustva.

Ne verujte vodi iz česme

Voda
foto: Shutterstock

U nekim turističkim mestima (i dalekim zemljama) postoji verovatnoća da je voda zaražena bakterijama, pa se svi koji su navikli da je piju iz česme često prevare i dobiju stomačni virus. Kad odete tamo, kupite vodu i proverite da li su flaše fabrički zatvorene. Ako vam u restoranu ponude vodu u čaši, zahvalite se i tražite flaširanu, a takođe izbegavajte i pića s ledom. Sigurno je sigurno.

Držite se dalje od isečenog voća

Svako posluženo voće i povrće može biti oprano u nehigijenskoj vodi ili obrisano krpom koja se koristila za čišćenje radnih površina. Zato u restoranu, umesto iseckanog, radije tražite neoljušteno voće i sami ga oljuštite. Takođe, treba izbegavati hranu poput salata od krompira i jela koja imaju mnogo majoneza.

Uživajte u prirodi, a ne u hrani pored puta

Hrana
foto: Shutterstock

Osim ako je hrana topla kad se servira, najbolje je da se držite dalje od stajališta pored puta, bez obzira na to koliko vas njen miris privlači (radije za put napravite domaći sendvič). Ako ste zabrinuti zbog čistoće u restoranu, zamolite da vam hranu serviraju u jednokratnim činijama i koristite upakovan plastični escajg.

Uvek zaštitite stopala

Svi koji imaju problema s gljivicama na stopalima znaju koliko se one lako dobijaju na prljavim površinama. Zato, ukoliko ste smešteni na mestu za koje niste sigurni da je dezinfikovano i čisto, prilikom tuširanja nosite japanke, a ako u tuš-kabinu morate da uđete bosi, stavite peškir na pod. Nikad ne hodajte bosi po hotelskoj sobi i na ulici, već samo na plaži i u moru.

Komarci vrebaju tamo gde je toplo

Komarci
foto: Shutterstock

Ne postoji osoba koja se ne ježi na zvuk komarca koji noću, kad legnete, zuji oko glave i koja ne poludi kad ujutro shvati da je izujedana na nekoliko mesta, koja užasno svrbe. Ukoliko letujete u toplim krajevima, treba znati da ove napasti mogu biti prenosioci bolesti poput žute groznice, groznice Zapadnog Nila i virusa zika. Zato neka se sredstvo protiv ujeda komaraca obavezno nađe u vašoj putnoj torbi, bez njega ne krećite na more.

(Kurir.rs/N.B.)

Bonus video:

03:25

VAUČERI ZA ODMOR OBORILI SVE REKORDE! Đorđević: Čak su i studenti uključeni! OVO SU NAJTRAŽENIJA MESTA U SRBIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track