RODITELJI, NE PREKRIVAJTE GAZOM KOLICA SA BEBOM! Mislite da je štitite od vrućine, ali EVO ZAŠTO JE TO VEOMA OPASNO!
Foto: Shutterstock

oprezno u šetnju leti

RODITELJI, NE PREKRIVAJTE GAZOM KOLICA SA BEBOM! Mislite da je štitite od vrućine, ali EVO ZAŠTO JE TO VEOMA OPASNO!

Žena -

Visoke temperature koje ovih dana dostižu svoj vrhunac posebno brinu roditelje najmlađih beba.

beba, bazen, plivanje, dete, guma za plivanje
foto: Shutterstock

Ali pošto i one moraju da izađu na vazduh, mame će se sigurno poslužiti starim trikom s gazom ili pelenom kojom prekrivaju kolica da beba ne bude direktno na suncu, ne znajući da tako štete njenom zdravlju.

Koliko god pelena bila prozračna, reč je o materijalu koji upija sunčevu toplotu i zadržava je ispod sebe, to jest u bebinim kolicima, zbog čega će temperatura drastično rasti. A bebicama je, osim sunca koje prži, visoka temperatura vazduha još veći neprijatelj.

Beba
foto: Shutterstock

Da bi to dokazali, stručnjaci su sproveli jednostavan eksperiment. Kad su izašli napolje, u kolicima je izmerena temperatura od 22 stepena. Tada su ih prekrili prozračnom pamučnom tkaninom i ponovno izmerili temperaturu.

Nakon pola sata šetnje temperatura u kolicima je narasla za 12 stepeni (na 34 stepena), a nakon još dodatnih pola sata na još viših 37 stepeni! Treba li vam još neki dokaz da to više ne radite?

Beba
foto: Shutterstock

Umesto toga, bolje je da koristite suncobran koji će zakloniti sunce, ne šetajte kad je najtoplije, držite se hlada i okrenite kolica tako da sunce ne udara direktno u bebu.

Kurir.rs/Lj.J.

Bonus video:

07:18

PRVA BEBA KOJU JE ENGLESKA KRALJICA DRŽALA BIO JE ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ Ambasadorka Joksimović otkrila NEVEROVATNE NEPOZNANICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track