Najnovije vesti

ŠTA JE TO U LJUDIMA KOJI SE RAZVODE PO VIŠE PUTA? Naučnici sproveli istraživanje i došli do zaključka koji će vas ŠOKIRATI!
Foto: Shutterstock

ZA SVE JE KRIV DNK

ŠTA JE TO U LJUDIMA KOJI SE RAZVODE PO VIŠE PUTA? Naučnici sproveli istraživanje i došli do zaključka koji će vas ŠOKIRATI!

Žena

Boju očiju, oblik tela i krvnu grupu nasleđujemo od roditelja. Naši geni kontrolišu naše fizičke osobine, ali mogu nas voditi i u našem ponašanju.

Na primer, svi smo ranije verovali da ako se par razvede, to je sve zbog njihove psihologije ili je hemija između njih nestala. Međutim, nedavne studije otkrile su šokantnu istinu: razvod je možda zapisan u našim genima!

Šta su naučnici otkrili o takozvanom "genu za razvod"?

Naš DNK igra veliku ulogu u tome koliko se svađamo.

razvod, raskid
foto: Shutterstock

Ako je veza puna svađa i braku dođe kraj, supružnici bi mogli da se zapitaju šta je pošlo po zlu. Naučnici kažu da bi odgovor mogao da leži u genima žene. Otkrili su ženski "gen za razvod" koji može da predvidi težak brak.

Naučnici tvrde da gen utiče na to kako žene obrađuju oksitocin, koji je "hormon ljubavi" i privrženosti. Istraživanja su pokazala da kod žena koje imaju taj "gen za razvod", koji utiče na oksitocin, postoji 50 odsto veća verovatnoća da će tvrditi da su nesrećne u braku ili čak da su blizu razvoda. Postoji sumnja da zbog ovog gena ne mogu normalno da se povežu s partnerom.

Geni takođe odlučuju hoće li muškarac biti veran svojoj supruzi

Začudo, nije samo odgoj ili karakter muškarca ono što odlučuje hoće li biti predan jednoj te istoj ženi. Naučnici su otkrili da postoji poseban gen koji je odgovoran za vernost.

razvod, brak, svađa
foto: Profimedia

Baš kao i žene, muškarci imaju svoj hormon koji je odgovoran za povezivanje i predanost. Zove se vazopresin i neki muškarci imaju mutaciju srodnog gena.

Ako muškarac ima ovu genetsku mutaciju, manja je verovatnoća da će biti monogaman, pa postoji rizik da će biti neveran svom supružniku.

Roditelji mogu preneti poseban "gen za razvod" i svojoj deci

Deca razvedenih roditelja imaju veće šanse da se razvedu od supružnika u poređenju s decom koja su odgajana u porodicama s dva roditelja. A studije sugerišu da za to možda nije kriv odgoj, već genetski činioci, piše Brightside.

Sprovedena su istraživanja koja su uključivala decu koja su usvojena u porodici i koja su odrasla uz usvojitelje. Ispostavilo se da su deca nasledila sklonost prema razvodu od svojih bioloških roditelja, a ne usvojitelja s kojima su živeli i koji su uticali na njihovo odrastanje i odgoj.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

KAKO SE DELI IMOVINA SUPRUŽNIKA KOJI SE RAZVODE? Samo u ovom slučaju možete da PODELITE IMOVINU svog muža ili žene!
03:03

KAKO SE DELI IMOVINA SUPRUŽNIKA KOJI SE RAZVODE? Samo u ovom slučaju možete da PODELITE IMOVINU svog muža ili žene!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja