OVE STVARI SVI DODIRUJEMO PO CEO DAN... Niko ne zna da su najveće LEGLO BAKTERIJA I ZARAZE: Nikad ne perete ruke kad ih pipnete!
Foto: Printscreen/Youtube

OBRATITE PAŽNJU

OVE STVARI SVI DODIRUJEMO PO CEO DAN... Niko ne zna da su najveće LEGLO BAKTERIJA I ZARAZE: Nikad ne perete ruke kad ih pipnete!

Žena -

I dok redovnim pranjem ruku nakon korišćenja toaleta ili diranja novca održavamo higijenu, u našoj okolini postoji još dosta prljavih predmeta koje često zanemarujemo. Na njima se nalaze brojne opasne bakterije koje mogu da nam ugroze zdravlje, pa se zato treba pobrinuti i o njihovoj higijeni.

ključ, stan, ključevi, brava, vrata, kuća
foto: Profimedia

Ključevi

Svako od nas ima barem jedan set ključeva koji koristi svaki dan. Odlažemo ih na sto, zid, automobil, klupu i uzimamo u ruke (uglavnom prljave) nekoliko puta dnevno, a nikad ne pomišljamo o njihovom pranju i dezinfekciji. Upravo su ključevi jedan od najprljavijih predmeta u domovima i zato ih nikad ne odlažite na mesta na kojima se nalazi hrana.

Viber, Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

Mobilni telefon

Koristimo ga svakodnevno, stalno nam je u ruci i blizu usana, a ruku na srce, ekran se setimo da obrišemo samo kad na njemu primetimo mrlje od masnoće s ruku ili lica. Mobilni se smatra savršenim mestom za skupljanje bakterija i ostalih bacila i zbog toga može biti opasan po vaše zdravlje, naročito kad je lice u pitanju. Kad god se setite, mobilni prebrišite antibakterijskom vlažnom maramicom ili vatom umočenom u medicinski alkohol. Isto važi i za daljinski upravljač.

Devojčica, Svetlo, prekidač
foto: Shutterstock

Prekidači za svetlo

Oni su još jedan deo doma koji uglavnom zaboravljamo da očistimo. Prekidači za svetlo prepuni su bakterija koje se prenose dlanovima. Prva stvar kad ulazite u stan u večernjim satima je pritiskanje prekidača, i to pre pranja ruku. Upravo zbog toga je važno da ga redovno brišete dezinfekcionim sredstvom.

Krpa, Kuhinjska Krpa
foto: Shutterstock

Krpa za sudove

Ona nam je uvek pri ruci jer je najpraktičnija za brisanje kuhinjske radne površine da bi bila suva i čista. Ipak, iako je višestruko korisna, krpa je jedan od najprljavijih predmeta u domaćinstvu. Samo jednim korišćenjem na tkanini se zadržavaju brojne bakterije, a vlažna površina ubrzava njihovo razmnožavanje, zbog čega može postati pravo leglo zaraze. Umesto krpe, upotrebljavajte jednokratne papirne ubruse.

Zvono na vratima
foto: Printscreen/Youtube

Zvono na vratima

Iako je vaša higijena na visokom nivou, to ne znači da iste navike imaju i ljudi oko vas. I dok se trudite da vaš dom bude besprekorno čist, postoje mesta koja ne možete kontrolisati, a jedno od njih je i prekidač za zvono (kao i dugmići lifta ili zvono na tabli za svaki stan na ulasku u zgradu), koji dodiruju i poznati i nepoznati, retko čistim rukama. Kad god se setite, dobro prebrišite i to mesto!

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:11

Porodična kuća Kulićevih u Nišu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track