LEPE I KORISNE: Ove BILJKE pozitivno utiču na vaše zdravlje, ako ih držite u KUĆI
Foto: Shutterstock

ČISTE VAZDUH

LEPE I KORISNE: Ove BILJKE pozitivno utiču na vaše zdravlje, ako ih držite u KUĆI

Žena -

Osim što čine prostorije našeg doma lepšim i prijatnijim, neke biljke su u stanju, više od ostalih, da doprinesu zdravlju. Evo koje bi trebalo da se nađu u vašem domu

Zdravlje čoveka dosta zavisi od ishrane i fizičke aktivnosti, ali ključno je i okruženje u kojem boravi. Unošenje određenih sorti biljaka u vaš dom može napraviti primetnu razliku u vašem raspoloženju, nivou stresa, kvalitetu sna, disanju i celokupnom zdravlju.

Aloe vera

Ova biljka idealna je za prečišćavanje vazduha. Deluje tako što apsorbuje čestice iz vazduha koje dolaze iz boja, sredstava za čišćenje i drugih hemikalija. Ova vrlo izdašna biljka takođe je ukusan dodatak smutijima, sokovima i drugim receptima za zdravu ishranu, ali i odličan lek za opekotine.

Aloe Vera
foto: Profimedia

Paprat

Bujnu i izdašnu paprat zapravo je NASA proučavala zbog njene sposobnosti da prečišćavanje vazduha. Mnogi je nazivaju "elektranom za uklanjanje materija poput plastike, formaldehida i dima iz vazduha". Lišće paprati magično apsorbuje ove otrovne materije i pretvaraju ih u materijale koje biljka koristi za sopstveni rast i dobrobit. Takođe, poznata je po tome što se lako neguje, a izgleda veoma lepo.

Lavanda

Ova biljka srećno će živeti bilo gde u vašem domu, ali ćete većinu njene dobrobiti iskoristiti ako je držite u spavaćoj sobi. Prisutnost lavande može da poboljša san i ublaži nemir, teskobu, depresiju i nesanicu. Držite ovu mediteransku lepoticu u prozoru s dovoljno sunčeve svetlosti. Lavanda voli sunce i, iako preferira dubinsko zalivanje, zalivajte je samo kada je tlo gotovo suvo.

Lavanda
foto: Profimedia

Orhideja

Orhideje su egzotično tropsko cveće duboke simbolike i klasične lepote. Osim što su neverovatan dodatak prostoriji, orhideje takođe nude mnoge zdravstvene prednosti. Mogu da poboljšaju san, podstaknu opuštanje i pojačaju osećaj smirenosti. Osušene orhideje takođe se koriste u tradicionalnim lekovitim čajevima za jačanje imuniteta i ublažavanje osećaja umora.

profimedia-0165246526, orhideja
foto: Profimedia

Ruzmarin

Dokazano je da jednostavno mirisanje biljke ruzmarina poboljšava pamćenje i koncentraciju, pa ju je najbolje držati u prostoriji gde bi vam dobro došlo mentalno jačanje. Ruzmarin je, kao i lavanda, mediteranska biljka koja voli sunce i ne previše vode.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:14

OVA BILJKA VREDI PRAVO BOGATSTVO Porodica napustila Beodrad da gaji travke podno Rtnja: Gledali ih kao čudake a njima se ISPALTILO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track