UBI NAS OVAJ VIKEND! Red sunca i red kiše izluđuju, najviše su na udaru osobe s OVOM bolešću, a evo kako da IZBEGNETE POGORŠANJE!
Foto: Shutterstock

Velika muka

UBI NAS OVAJ VIKEND! Red sunca i red kiše izluđuju, najviše su na udaru osobe s OVOM bolešću, a evo kako da IZBEGNETE POGORŠANJE!

Žena -

I najzdraviji su poslednji toplotni talas teško podneli, a sad kad je ipak na izdisaju ali udružen s vlagom čini se da mukama nema kraja.

Zahtevi za hitnim lekarskim tretmanom jedne od najčešćih hroničnih upalnih bolesti koja ne bira pol i starost, uvećavaju se gotovo deset puta u letnjim mesecima!

Astma, Hronični Bronhitis, Respiratorna Acidoza

300.000.000 osoba u svetu boluje od astme

Pacijenti se najčešće žale da se guše, da im „svira“ u plućima, grče bronhije često ne prepoznajući da su to simptomi astme, ili ako im je već dijagnostikovana, potcenjujući težinu tegoba.

PROBLEM SVE VEĆI

Trebalo bi zapravo svi da znamo šta je ova bolest, kako se kontroliše i kako može da se vodi aktivan život čak i u ovim vremenswkim uslovima, jer za sada osam odsto (8 %) dece u Srbiji već pati od hronične opstruktivne bolesti pluća, a problemi se javljaju i ostalim životnim dobima - deset odsto (10 %) starijih od 18 godina je ugroženo.

Češće udisanje toplog vazduha usled klimatskih promena i sve kraće delovanje lekova za brzo otklanjanje simptoma upozoravaju da bi ove cifre mogle da skoče u nebesa.

Astma, Astmatičari

Dobra vest je da ako se dijagnoza postavi na vreme i odredi pravilna terapija, astmatičari ipak i u ovim uslovima mogu da vode normalan život. Međutim, treba znati da se lečenje ne odnosi samo na prekomerno korišćenje pumpice (povećan broj inhalacija) jer to onima koji imaju problem neće olašati muke. Mogu samo dodatno da iskomplikuju stvar.

Telo da bi se rashladilo leti troši dodatnu energiju, pa raste potrošnja kiseonika iz arterijske krvi ( smanjuje se parcijalni pritisak iz ove krvi). Svedoci smo da to neko lakše podnosi, ali kod astmatičara je ovaj proces izraženiji - iritira disajne puteve i izaziva njihovo suženje.

bol, pluća
foto: Shutterstock

Kašalj i teškoće pri disanju remete spavanje

Zbog dodatnog napora kod ovih bolesnika mišići se grče i nakuplja se sluz i osoba počne ubrzano da diše. Rezultat ovako smanjenog promera pluća je gušenje, odnosno bronhospazam.

UZ VLAGU JOŠ TEŽE

Letnje oluje sa kišom i grmljavinom doprinose da hladniji vazduh bude bliži zemlji, a temperaturna inverzija doprinosi da ujedno bude rastvorena velika količina alergena. Hladniji vazduh pritom deluje kao poklopac! Sitna zrnca polena uz pomoć vlage sada su i bukvalno razbijena na još sitnije delove, dublje prodiru u pluća i lakše izazivaju teške alergijekse reakcije, posebno kod astmatičara.

Alergije, Proleće, Polen, Kijavica

Zbog svega ovoga preventiva se ne sme zanemariti, a za pacijenta je od suštinskog značaja i redovna terapija: astma je u osnovi zapaljenski proces, simptomi se javljaju u epizodama, pa se ne sme izostaviti ni kad pacijent nema tegobe.

Za brzo otklanjanje tegoba naši lekari preporučuju korišćenje lekova petnaestak minuta pre izlaska iz zatvorenog prostora, ali u slučaju pogoršanja stanja što pre treba konsultovati lekara.

OVO JE OD KORISTI

Astmatičari, pre svega, treba da, ukoliko su u mogućnosti, izbegnu boravak napolju od 10 do 17 časova. Najbolje bi bilo da borave u klimatizovanim protorijama, čak i sad kad je malo osvežilo, ali ne sa previše niskom temperaturom.

Klima uređaj
foto: Profimedia

Klima uređaji će vam zaista pomoći ako se filteri redovno održavaju: na pravi način vlaže, čiste i hlade vazduh. Od koristi mogu da budu i ventilatori.

Pacijenti s ovim problemom posebno moraju da vode računa o odeći, da bude isključivo od prirodnih materijala jer sintetika onemogućava isparavanje kože i potpomaže pregrevanje organizma, što uzrokuje još veće tegobe.

Preporučuje se ishrana bogata voćem i povrćem, a ukoliko ne žele da izostave sportske aktivnosti neka ih ograniče na jutarnje i večernje sate. Posebno je dobro plivanje, a ako su u mogućnosti najbolje bi bilo da ove vrele i vlažne dane, koji se nastavljaju, provedu u planini.

planinari
foto: Profimedia

Savet plus: Brisanje prašine, čišćenje metlom ili usisivačem se nikako ne preporučuju astmatičarima, posebno ne ovih dana, a treba se uzdržati i od farbanja, čak i od kuvanja hrane intenzivnog mirisa. Ako ste prinuđeni da nešto od ovoga obavite - stavite obavezno masku i dobro provetrite prostoriju u kojoj boravite.

Loše Spavanje
foto: Profimedia

Dobro bi bilo da vam neko pomogne da se uklone teške tepisi i pokrivači iz soba u kojim najčešće boravite i spavate, suvišni jastuci i tapacirane stolice jer uz vlagu privlače i prašinu i postaju plesnjivi. Pušenje u spavaćoj sobi i unošenje jakih mirisa je strogo zabranjeno!

(Kurir.rs/ Lena /B.M.)

Bonus video:

00:09

Ceca uživa na plaži Kipra, žari i pali!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track