UREDITE SOBU SVOM ŠKOLARCU: Uskoro će zazvoniti, OVAKO ćete da ISKORISTITE SVAKI CENTIMETAR prostora, a da vas NE KOŠTA PUNO!
Foto: Shutterstock

Funkcionalno i udobno

UREDITE SOBU SVOM ŠKOLARCU: Uskoro će zazvoniti, OVAKO ćete da ISKORISTITE SVAKI CENTIMETAR prostora, a da vas NE KOŠTA PUNO!

Žena -

Uskoro će se začuti prvo zvono, poslušajte naše savete i krenite u akciju: ulepšajte dečji prostor tako da bude funkcionalan i udoban, a da vas puno ne košta.

dečja soba
foto: Shutterstock

Tokom školske godine dete će većinu vremena provoditi u svom malom carstvu koje treba da mu obezbedi najbolje uslove za učenje, ali i za igru i druge aktivnosti, druženje, spavanje.

Krajnje je vreme da ga preuredite na pravi način, da bude i funkcionalan i udoban, a da pritom na ovu skupoću ne potrošite mnogo para.

* Ako veličina prostorije to dozvoljava, pri uređenju sobe školarca idealna je opcija podela prostora na dve zone - za rad i za igru.

S radnim delom uskladite prostor za igru i maštu tako da se ne sudaraju

dečja soba
foto: Shutterstock

* Razmestite nameštaj da biste to obezbedili, ali i da bi radni sto mogli da postavite na mesto gde će imati dovoljno dnevnog svetla (ako dete piše desnom rukom, svetlost treba da dopire s leve strane i obrnuto).

A kako će se, kako vreme bude prolazilo, knjige i sveske na njemu sve više slagati, neka u startu bude veliki i dugo će ga služiti.

* Neka boju stola odabere dete, a vi se potrudite da stolica koja uz njega ide bude anatomski oblikovana; loša stolica može da ima negativan učinak na držanje deteta koje je još u razvoju i da mu stvara teškoće s kičmom.

* Obezbedite detetu i mesto za odlaganje knjiga i školskih potrepština: iskoristite svaki centimetar prostora za ugradnju polica za knjige i ormare.

* Naravno, morate jako da vodite računa i o izboru kreveta - zdrav odmor za školarca je prioritet.

dečja soba, Dete, Buđenje
foto: Shutterstock

Stari krevet vešte ruke će prepraviti, produžiti i ofarbati ako treba. Važno je da dušek bude najbolji mogući!

Ako imate više dece, kupite krevete na sprat ili one koji danju mogu da se sklope i obezbede im više prostora.

Sve opcije dolaze u obzir, možete i da ih uzmete od prijatelja čija deca su ih prerasla, ali ponavljamo - nov, kvalitetan dušek se podrazumeva, jer kvalitet sna utiče na koncentraciju prilikom učenja i pisanja domaćih zadataka.

ZAJEDNO JE NAJBOLJE!

Dopustite detetu da učestvuje u uređenju prostora jer tako razvijate i njegovu kreativnost. Ako vam se neko njegovo rešenje ne dopada, biranim rečima objasnite zašto je drugo bolje za njega.

Kupovina
foto: Shutterstock

Imajte na umu i da klinci brzo rastu, pa je najbolje da se opredelite za multifunkcionalan nameštaj koji ćete kasnije, opet zajedno, lakše prilagoditi njihovim potrebama.

Birajte nameštaj koji se lako održava i koji je otporan na oštećenja jer s polaskom u školu period igranja nije završen. Ujedno pazite da svi elementi u prostoriji budu estetski usklađeni, vodeći računa o interesima deteta.

Dete, Učenje, dečja soba
foto: Shutterstock

Omiljene dekorativne elemente, bez pretrpavanja, neka samo izabere - biće ponosno na svoj kutak. I kad dete počne da obavlja školske obaveze, brže će steći radne navike!

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

01:29

KROJAČEVA ŠKOLA I FONDACIJA ZA OTVORENO DRUŠTVO ORGANIZUJU BESPLATNU EDUKACIJU ZA RODITELJE Sve o bezbednom prisustvu na internetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track