KORONA SADA DRUGAČIJE NAPADA TELO! Bol u OVOM delu tela javlja se naglo, KAO GROM IZ VEDRA NEBA, a evo šta treba da uradite!
Foto: Shutterstock

Omikron slama leđa

KORONA SADA DRUGAČIJE NAPADA TELO! Bol u OVOM delu tela javlja se naglo, KAO GROM IZ VEDRA NEBA, a evo šta treba da uradite!

Žena -

Uverili smo se da korona izaziva širok spektar simptoma, ali se čini da je omikron, iako lekari tvrde da je blaži, nadmašio sve dosadašnje varijante virusa.

Napada telo na jedinstvene načine, a među njima se izdvaja bol u srednjem delu leđa koji ne popušta čak ni kada rezultati testa potvrđuju da pacijent više nije inficiran.

prehlada, grip, virus, bolest, bolovanje
foto: Shutterstock

Slično kao kod gripa, kovid 19 može izazvati opštu bol u celom telu, a od novih varijanti omikrona najčešće stradaju leđa

Bol se najčešće javlja naglo, kao grom iz vedra neba, može da traje nekoliko dana, a kod produženog kovida i nekoliko meseci!

SPECIFIČAN BOL

Većina obolelih od kovida 19 oseća bolove u mišićima, neki se žale i na bolove u vratu ili na ukočeni vrat, ali u velikom broju slučajeva to nisu neobični simptomi i nestaju kad se infekcija povuče. Međutim, to nije uvek slučaj kad su u pitanju leđa.

leđa, bol u leđima
foto: Profimedia

Bol u leđima i druge vrste bolova u zglobovima i mišićima kod obolevanja od korone nastaju jer virus pokreće zapaljenske procese u telu. Tada imunosistem oslobađa proteine - interleukine, koji pomažu bolesniku da se izbori sa virusom, ali s omikronom, kad su leđa u pitanju, rat se često ne završava ni kada pacijent dobije negativan test.

Svakako da postoji nešto svojstveno omikronu zbog čega je izraženiji uticaj na mišićno-skeletni sistem, ali naučnici još nisu uspeli da odgonetnu zašto je to tako.

Bolovi u ledjima
foto: Shutterstock

15% onih koji su ranije preležali kovid ima ovaj problem, čak 43,8% pacijenata zaraženih omikronom

Utvrđeno je samo da se bol u leđima nastao usled delovanja omikrona razlikuje od onog koji nastaje posle naglog, neopreznog pokreta, nakon intenzivnog treninga (obično nestaje za nekoliko dana) ili zbog nekog drugog oboljenja, najčešće reumatskog.

Javlja se naglo, pogađa kao grom iz vedrog neba, intenzivan je, prate ga grčevi u mišićima i može da traje ne samo nekoliko dana već i nekoliko meseci!

TREBA LI DA BUDEMO ZABRINUTI?

Ne nužno, poručuju lekari, ali ipak upozoravaju da postoje situacije kada moramo da im se obratimo.

Iznenadni bol u leđima sam po sebi sigurno neće nekog naterati da odmah ode u ambulantu, a trebalo bi. Čak i ako nemate povišenu temperaturu ili druge izražene simptome, testirajte se za svaki slučaj jer možda ste oboleli.

Insistirajte na pregledu jer lekar nekad neće posumnjati na kovid, a vi možda spadate u kategoriju asimptomatskih slučajeva, koji isto tako često trpe posledice po zdravlje kao nosioci virusa.

Uostalom, što pre dobijete prave savete i adekvatnu terapiju zbog bolova koje osećate u leđima, možete lakše i brže da savladate ovaj problem.

Deca, Lekovi, Antibiotici
foto: Profimedia

I lekovi koji se daju za kovid 19 mogu dovesti do stresa mišićno-skeletnog sistema i pogoršati bol

Ako ste već izostavili testiranje, a bol u leđima traje duže od nekoliko nedelja, postaje jači ili je praćen utrnulošću udova i neobjašnjivim gubitkom težine, moraćete ipak da se obratite lekaru kako biste osigurali pravilnu dijagnozu.

Ustanovljeno je, naime, da ovaj omikron simptom izražen u gornjem i donjem, a najčešće u srednjem delu leđa, može da postane hronični bol, smanji pokretljivost, probudi spondilozu ili artritis, oteža pravilno disanje - strada respiratorni sistem...

Bol u leđima koji vam je možda "podario" omikron prate i stalni umor, iscrpljenost nakon fizičkih i mentalnih aktivnosti, poteškoće u razmišljanju i koncentraciji, stres. U tom slučaju polako, ali sigurno nastaju i problemi sa spavanjem, strada srce, kod žena mogu da nastanu problemi s menstrualnim ciklusom...

Bolovi u ledjima, Kičma
foto: Shutterstock

Više nego dovoljno da se odmah obratite lekaru i izbegnete teže posledice. A kad dođe vreme, otiđite i kod fizioterapeuta, koji će vam pomoći da pravilno istegnete mišiće.

KAKO SEBI MOŽETE DA POMOGNETE

- Bolno područje zagrejte dva-tri puta dnevno, toplota neka deluje 15-20 minuta

- Koristite lekove protiv bolova koje možete da nabavite bez recepta

- Više se odmarajte, usporite s dnevnim aktivnostima, s vežbanjem krenite tek kad dozvoli lekar

- Nastojte da uvek budete dovoljno hidrirani (1,5 - 2 l tečnosti dnevno)

- Obratite se obavezno lekaru ako se bol pogorša ili traje duže od dve-tri nedelje

Doktor, Lekar, Pacijent, Pregled, Zdravlje žene
foto: Shutterstock

- Obratite se obavezno lekaru ako uz bol u leđima počnu da vam trnu udovi.

(Kurir.rs/Lena/B.M.)

Bonus video:

01:00

Jelena Karleuša zapalila Leskovac na Roštiljijadi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track