PAŽLJIVO BIRAJTE DETETU ŠKOLSKU TORBU: Kad je prazna, ne sme da bude teža od jednog kilograma, a i OVO mora da vam bude PRIORITET!
Foto: Shutterstock

Primaklo se

PAŽLJIVO BIRAJTE DETETU ŠKOLSKU TORBU: Kad je prazna, ne sme da bude teža od jednog kilograma, a i OVO mora da vam bude PRIORITET!

Žena -

Približava se septembar, krajnje je vreme da se đaci pripreme za polazak u školu!

Fizioterapeuti ističu da dvadeset odsto dece koja upisuju prvi razred i čak 50 odsto dece u osnovnim školama ima problema s pravilnim držanjem tela. Tome mnogo doprinosi i školska torba, pa je zato treba veoma pažljivo birati.

škola, đaci
foto: Shutterstock

Školska torba bi trebalo da bude takva da dete može normalno da stoji, a da mu ujedno omogućava da se prirodno kreće.

Na šta treba da obratite pažnju:

Torba nipošto ne sme biti šira od tela, da bi dete moglo da pokreće ruke, a nije dobro ni ako je predugačka i ako ga pri hodu lupka po zadnjici, jer se tada telo neprirodno naginje unazad. Stoji li torba previsoko, dete će se takođe povijati.

Kao što i odrasli nose planinarski ranac, školsku torbu deca treba da nose tako da je lagano oslonjena na karlicu.

Ono što treba da znate pre nego što s detetom krenete u kupovinu jeste da prazna torba nipošto ne sme biti teža od jednog kilograma, a puna ne treba da pređe deset odsto težine deteta!

škola, školska torba
foto: Shutterstock

Pre nego što krenete u kupovinu, ovo treba da znate:

* Dete će svakog dana nositi torbu, pa je veoma važno da mu se dopada. Zato ga pustite da pomogne pri izboru, a vi, dragi roditelji, vodite računa da kvalitet bude zadovoljavajući.

* Ako ste zajedno bacili oko na torbu s točkićima koja ima ručku, razmislite još jednom da li je zaista potrebna vašem detetu, jer ako se vozi od kuće do škole i nazad, kupovina takve torbe i nema baš mnogo smisla.

Možda izgleda praktična, ali točkići su mehanizam koji se lako kvari, a deci to brzo dosadi, pa torbu opet počnu da nose na ramenima. Ujedno, takva torba je mnogo teža upravo zbog mehanizma s točkićima.

Istina je da torba s točkićima najmanje opterećuju kičmu, ali baš iz tog razloga deca je često pretrpavaju, pa se mogu povrediti kad je na stepeništu podižu i vuku samo jednom rukom.

đak, škola, školska Torba
foto: Shutterstock

* Birajte torbe koje su postavljene na ramenima i leđima jer su mnogo udobnije za nošenje.

* Ne isplati se kupovati najjeftiniju torbu jer će se brzo istrošiti, ali ne mora da bude ni ona najskuplja. Najbolje je pronaći zlatnu sredinu.

* Ne bi bilo loše da torba ima fluorescentne trake ili "mačje oči", pomoću kojih će dete biti vidljivije na putu ili trotoaru, naročito u mraku.

* Likovi iz crtanih filmova kojima je dete trenutno oduševljeno verovatno mu se neće sviđati za godinu-dve, pa je bolje da mu kupite neku neutralnu torbu, a omiljene junake ostavite za olovke i pernice.

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

01:29

KROJAČEVA ŠKOLA I FONDACIJA ZA OTVORENO DRUŠTVO ORGANIZUJU BESPLATNU EDUKACIJU ZA RODITELJE Sve o bezbednom prisustvu na internetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track