SOČNI SAGOREVAČ MASTI: Idealna je za žene jer TOPI KILOGRAME, a OVA voćka svima PONOLJŠAVA IMUNITET i tu se ne zaustavlja!
Foto: Shutterstock

Odlična za zdravlje

SOČNI SAGOREVAČ MASTI: Idealna je za žene jer TOPI KILOGRAME, a OVA voćka svima PONOLJŠAVA IMUNITET i tu se ne zaustavlja!

Žena -

Iako mnogi veruju da je nastala ukrštanjem breskve i šljive, nektarina je vrsta breskve s glatkom korom.

Ime je dobila po piću bogova, čijom hranom je smatrana, a nutricionisti je često šaljivo nazivaju breskvom s krizom identiteta. Odlična je za zdravlje, a evo i zbog čega...

Nektarine
foto: Shutterstock

Puna korpa zdravlja

Osim što je sočna i aromatična, nektarina sadrži brojne hranljive sastojke koji pospešuju imunitet. Fitosupstanca lutein im daje žute, narandžaste i crvene tonove, ali je mnogo bitnije to što smanjuju rizik od pojave srčanih oboljenja, degenerativnih procesa na očnom dnu i nekih vrsta kancera.

Istraživanje je pokazalo da nektarina sadrži supstance koje se uspešno bore protiv lošeg holesterola i hroničnih upala.

Miluje nerve, kožu, zube...

Zahvaljujući obilju magnezijuma i fosfora, nektarina je dobra za očuvanje zuba i mišića, dok nijacin blagotvorno deluje na nervni sistem.

Antioksidanti, pre svega vitamini A i C, bore se protiv štetnih slobodnih radikala i na taj način usporavaju proces starenja i čuvaju zdravlje kože, štiteći je od štetnog UV zračenja. S druge strane, beta karoten će vam omogućiti da ravnomerno pocrnite i duže sačuvate svoj bakarni ten.

Nektarine
foto: Shutterstock

Za vitak stas

Nektarine zadovoljavaju oko 10 odsto dnevnih potreba za vlaknima koje pospešuju varenje, tako da ćete zaboraviti na neredovnu probavu ukoliko ih redovno jedete. Njima ćete i smanjiti obim struka zato što u 100 grama nektarina ima tek 60 kalorija, a nema nimalo masnoća. Ipak, dijabetičari treba da budu vrlo oprezni kad jedu ovo voće, ne smeju da preteraju zbog velike količine prirodnog šećera kojeg sadrže!

Odlično osveženje

Nutricionisti savetuju da je najbolje jesti nektarine u svežem stanju jer tako zadržavaju većinu nutritivnih svojstava. Neki je više vole u voćnim salatama, kolačima, kompotima ili u kombinaciji s jogurtom. Pojedincima je omiljeni deo zimnice džem od nektarina, dok drugi više vole da prave domaći sok. Na vama je izbor!

Savet plus: Kada pođete u kupovinu, birajte čvrste plodove sa sjajnom kožom, a izbegavajte male i mekane plodove koji su na bilo koji način oštećeni.

Nektarine
foto: Shutterstock

Čuvajte ih u frižideru u plastičnim kesama najduže pet dana, jer im se na sobnoj temperaturi smanjuje vek trajanja.

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

00:06

Ivana Peters pokazala kako napreduje dijeta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track