EVO ZBOG ČEGA TREBA REDOVNO DA DAJETE KRV: Brže se sagorevaju KALORIJE, podmlađujete se, zbog te navike telo će vam se PREPORODITI
Foto: Profimedia

HUMANOST I ZDRAVLJE

EVO ZBOG ČEGA TREBA REDOVNO DA DAJETE KRV: Brže se sagorevaju KALORIJE, podmlađujete se, zbog te navike telo će vam se PREPORODITI

Žena -

Kada rešite da date krv, prvo ćete morati da popunite upitnik koji ime više od 25 pitanja u vezi sa tim da li uzimate neke lekove, da li ste vadili zub u proteklih sedam meseci, da li ste se nedavno tetovirali, stavljali pirsing, imali neku operaciju, kakve su vaše seksualne navike... Zatim će iz kapi krvi, uzete iz vašeg prsta, odrediti nivo hemaglobina, pregledaće vas lekar i ustanoviće da li ste tog dana sposobni da date krv ili ne.

krv, davanje krvi
foto: Printscreen/RTS

Obeležavanje

Širom sveta 14. juna se obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, jer je tog datuma, 1868. godine, rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu. Cilj obeležavanja je da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama. Kada vam izvade krv, setom za jednokratnu upotrebu, vaša krv će biti detaljno ispitana i na bolesti koje se mogu preneti i transfuzijom: SIDA, žutica B i C i sifilis. Ove analize za vas su besplatne, a rade se iz uzorka krvi svakog davaoca posle svakog davanja krvi.

davanje krvi
foto: Shutterstock

Podmlađujete se

Organizam vrlo brzo nadoknadi izgubljenu količinu krvi. Za 48 sati se nadoknadi plazma, leukociti za par sati, za 3 do 5 dana trombociti, za 4 nedelje eritrociti, a za oko 8 nedelja i sadržaj gvožđa u eritrocitima. Nivo hemoglobin se smanji za oko 10g/L. Sa adekvatnom ishranom, vrednost hemoglobina se vrati na pređašnju vrednost za oko 8 nedelja. Koštana srž se stimuliše da proizvodi nove, mlade krvne ćelije.

Čuvate svoje kardiovaskularno zdravlje

Davanjem krvi se poboljšava cirkulacija i smanjuje rizik od infarkta miokarda kod muškaraca koji daju krv 2 do 3 puta godišnje, kao i kod žena u menopauzi. Takođe, viskoznost krvi, faktor za rizika za dobijanje kardiovaskularnih bolesti, se može smanjiti redovnim doniranjem krvi.

Srce, Kardiolog
foto: Profimedia

Smanjujete rizik od dobijanja karcinoma

Istraživanje je pokazalo da osobe koje daju krv imaju niži nivo gvožđa u svojoj krvi, što umanjuje i rizik od dobijanja raka, pre svega raka jetre, pluća, debelog creva i grla.

Ubrzavate sagorevanje kalorija

Dobrovoljno davanje krvi nije dijeta, ali ako vam to nešto znači onda da vam kažemo da prilikom davanja oko pola litre krvi sagorimo, u proseku, 650 kalorija.

(Kurir.rs)

00:17

BEOGRADOM KRV ĆE LITI, GEJ PARADE NEĆE BITI Preteći grafit uoči najavljene parade u septembru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track