PITAJTE I SRUŠITE TABU: Doktori o OVOME nerado govore iako može da bude RIZIČNO, A ŽENE O TOME NEMAJU POJMA I NAJVIŠE STRADAJU!
Foto: Shutterstock

Obavezno pročitajte

PITAJTE I SRUŠITE TABU: Doktori o OVOME nerado govore iako može da bude RIZIČNO, A ŽENE O TOME NEMAJU POJMA I NAJVIŠE STRADAJU!

Žena -

Nespremnost lekara da razgovaraju o mogućim štetnostim posledicama a*alnog se*sa može izneveriti generaciju mladih žena koje ga sve češće upražnjavaju, a nisu svesne rizika.

Tabu
foto: Shutterstock

U članku objavljenom u The BMJ konstatuje se da neuspeh da se razgovara o ovoj temi „izlaže žene promašenim dijagnozama, uzaludnim tretmanima i daljoj šteti koja proističe iz nedostatka medicinskih saveta“.

Zdravstveni radnici, posebno oni iz opšte prakse, gastroenterologije i kolorektalne hirurgije, međutim „imaju dužnost da priznaju promene u društvu oko a*alnog se*sa kod mladih žena i da se suoče sa tim promenama otvorenim, neutralnim a ne osuđujućim razgovorima kako bi se osiguralo da žene imaju sve informacije koje su im neophodne kako bi donele pravilne odluke kad stupaju u intimne odnose."

Doktor, Lekar, Pacijent, Pregledi, Pregledi, Imunitet, Imunitet

Doduše, pitanja o a*alnom se*su postaju polako standardna praksa u klinikama za genitourinarnu medicinu, ali nisu uobičajena u opštoj praksi i kolorektalnim klinikama, upozoravaju doktori koji su istraživali ovaj problem.

A*alni snošaj sve je češći među mladim heteroseksualnim parovima: učešće u heteroseksualnim a*alnim odnosima među osobama starosti 16-24 godine poraslo je sa oko 13 odsto na 29 odsto tokom poslednjih nekoliko decenija u Evropi, a istraživanjem sprovedenim u SAD potvrđeno je da ga upražnjava 44 odsto žena i muškaraca.

Individualna motivacija za a*alni seks varira. Mlade žene kao faktore navode zadovoljstvo, radoznalost, ugađanje muškim partnerima, ali i prinudu. Do 25 odsto žena sa ovim iskustvom izjavilo je da su bar jednom bile pod pritiskom!

Seks

Međutim, zbog povezanosti sa alkoholom, upotrebom droga i višestrukim se**ualnim partnerima, a*alni odnos se smatra rizičnim seksualnim ponašanjem. Povezan je sa specifičnim zdravstvenim problemima, koji uključuju fekalnu inkontinenciju i povredu analnog sfinktera, a koji su često prijavljeni kod žena koje su imale ovakav odnos.

Kada je u pitanju inkontinencija, žene su pod većim rizikom od muškaraca zbog njihove različite anatomije i efekata hormona, trudnoće i porođaja na karlično dno.

Žene imaju manje kompaktne, mekše a*alne sfinktere i niži pritisak u a*alnom kanalu od muškaraca, pa su oštećenja uzrokovana prodorom u ovaj otvor značajnija. Bol i krvarenje koje žene prijavljuju nakon a*alnog seksa ukazuju na traumu, a rizici mogu biti povećani ako su prinuđene na ovu vrstu odnosa.

žena, bol, glava, psiha, problem, zdravlje, tužna
foto: Profimedia

Poznavanje osnovnih faktora rizika su ključni za efikasno upravljanje anorektalnim poremećajima, pa doktori ne bi trebalo više da izbegavaju razgovor o a*alnom se*su bez obzira što je to još uvek tabu u društvu.

Trenutno, informacije o analnom seksu uzimaju u obzir samo polno prenosive infekcije, ne spominju se fizičke traume koje mogu da nastanu, inkontinencija ili psihološke posledice prinude na a*alni seks.

Naravno, možda nije samo izbegavanje ili stigma ono što sprečava zdravstvene radnike da razgovaraju sa mladim ženama o rizicima a*alnog se*sa - postoji iskrena zabrinutost da se njihove poruke mogu smatrati osuđujućim, čak i pogrešno protumačenim kod osoba koje su homofobične.

žena, Tužna, šok, Seks, Par
foto: Profimedia

Međutim, izbegavanjem ovih diskusija možda ćemo izneveriti generaciju mladih žena, koje nisu svesne svih rizika.

Uz bolje informacije, žene koje žele ovu vrtsu se*ksa mogle bi da se efikasnije zaštite od moguće štete, a one koje na njega nerado pristaju da bi ispunile očekivanja ili zadovoljile partnere, usudile bi se da to odbiju.

Kurir.rs/Medscape EU

Bonus video:

03:41

BIO SAM NA 20 PRAJDOVA, NIKAD NISAM VIDEO SEKS! Savić za Kurir TV: Ono što se objavljuje po društvenim mrežama su FOTOMONTAŽE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track