NAVIKA KOJU SVI IMAMO, A I TE KAKO OSTAVLJA POSLEDICE: Ginekološkinja upozorava: Dame, ovo nikako ne smete da radite pod TUŠEM!
Foto: Shutterstock

GINEKOLOG UPOZORAVA

NAVIKA KOJU SVI IMAMO, A I TE KAKO OSTAVLJA POSLEDICE: Ginekološkinja upozorava: Dame, ovo nikako ne smete da radite pod TUŠEM!

Žena -

Da li je i kod vas mokrenje pod tušem pravilo bez izuzetka? Onda pripazite: ginekološkinja objašnjava koje su posledice po mokraćnu bešiku

Ginekološkinja dr Alisija Defri Tomas kaže kako ženska anatomija nije "dizajnirana" za mokrenje stojeći. Mišići donje karlice ne mogu potpuno da se opuste, što znači da se mokraćna bešika nikada ne može isprazniti do kraja. Rezultat toga mogu biti učestalo mokrenje i slabost rada žučne kese.

Žena, Tuširanje
foto: Profimedia

I još je jedna okolnost problematična kod mokrenja pod tušem. Pozivajući se na Pavlovljev eksperiment, dr Džefri Tomas kaže:

- Ako urinirate pod tušem, vremenom ćete u svom mozgu stvoriti vezu između zvuka vode i potrebe za mokrenjem. To dovodi do opasnosti da u nekom trenutku bešika postane osetljiva čak i pri pranju ruku, sudova ili u bazenu.

Mokrenje
foto: Shutterstock

Ako zatim postoji i disfunkcija mokraćne bešike zbog čestog mokrenja u stajećem položaju, to rezultira "najboljim" uslovima za spontanim ispuštanjem mokraće. Zbog toga, ginekološkinja pre tuširanja savetuje obavljanje nužde na toalet šolji.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Bonus video:

01:43

Hronične bolesti i korona virus: Kako živeti sa dijabetesom u vreme pandemije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track