STOMATOLOG TVRDI: Ispiranje usta vodom, nakon pranja zuba, je VELIKA GREŠKA
Foto: Profimedia

TAJNA JE U FLUORU

STOMATOLOG TVRDI: Ispiranje usta vodom, nakon pranja zuba, je VELIKA GREŠKA

Žena -

Većina ljudi smatra da je redovno pranje zuba, osnovni preduslov za održavanje oralne higijene

Međutim, stomatolozi ističu da je veoma važno i šta radite posle pranja zuba. Iako je temeljno ispiranje nakon pranja uobičajena praksa, to bi zapravo moglo da umanji zdravstvene koristi za vaše zube.

Pasta za zube
foto: Shutterstock

Doktor Edmond Hjulet, savetnik Američkog stomatološkog udruženja i profesor na Univerzitetu UCLA, kaže da ne bi trebalo da ispirate usta vodom nakon pranja. A razlog je to što pasta za zube sadrži fluor, važan sastojak koji pomaže da gleđ bude čvršća i otpornija na kiseline koje izazivaju karijes. Profesor stomatologije dodaje da izbegavanje ispiranja znači da ostavljate fluor iz paste za zube u ustima duže vreme.

Hjulet takođe savetuje da sačekate najmanje 15 minuta nakon četkanja, da biste popili bilo kakvu tečnost. Stručnjak ističe da ne treba da brinete o jakom ukusu paste za zube, koja vam ostaje u ustima zbog nedostatka ispiranja. On objašnjava da će vaša pljuvačka prirodno očistiti pastu za zube, tako da je nećete osećati ceo dan.

zubi, pranje
foto: Profimedia

Ako se sada pitate da li ste ceo život pogrešno prali zube, nema potrebe za panikom. Stomatolog tvrdi da sve dok perete standardno dva puta dnevno najmanje dva minuta, fluor će ostati u vašim ustima, kako bi zaštitio vaše zube. Hjulet veruje da je ideja da se ne ispira, samo dodatni korak koji će pomoći da fluorid bude još efikasniji.

Ispirati ili ne ispirati? - Ako obično nemate karijes, trebalo bi da nastavite da koristite pastu za zube sa fluorom. Odluka da se ispere ili ne ispere nakon četkanja, verovatno neće napraviti razliku. S druge strane, za one koji se bore sa karijesom, verovatno je bolja odluka da ne ispirate - zaključuje Hjulet

(Kurir.rs/Informer)

Bonus video:

02:42

Stomatolog Vitanović upozorava da mu se sve više pacijenata javlja posle kovida sa ISTIM PROBLEMOM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track