ROK TRAJANJA PARFEMA ZAVISI I OD VAS: Evo koliko dugo bi trebalo da kosistite omiljeni miris i kakve su posledice ako ISTEKNE ROK!
Foto: Profimedija

I ČUVANJE JE VAŽNO

ROK TRAJANJA PARFEMA ZAVISI I OD VAS: Evo koliko dugo bi trebalo da kosistite omiljeni miris i kakve su posledice ako ISTEKNE ROK!

Žena -

Koliko dugo možemo da koristimo najdraže parfeme i od čega zavisi njihov rok trajanja?

Jesen je često vreme kada s lakših mirisa prelazimo na one teže. Ako ste poželeli da ponovo posegnete za omiljenim prošlogodišnjim mirisom koji je poslednjih meseci stajao zanemaren na polici, vervatono ste se zapitali - koliki je zapravo rok trajanja parfema? Parfemi obično mogu da traju puno duže od drugih kozmetičkih proizvoda, a njihova trajnost zavisi od nekoliko faktora.

Može li parfemu isteći rok trajanja?

Zavisno od toga koliko često i intenzivno nanosimo parfem, bočica ovih skupocenih aroma nam može potrajati jako dugo, ali koliko god se trudile da budete štedljive s dragocenim kapljicama, morate da znate - da, i parfemi imaju rok trajanja.

Parfemi
foto: Shutterstock

Nakon što je parfem otvoren, vremenom će mu taj rok trajanja isteći, ali dobro je znati, da otvoren parfem u proseku može trajati oko 2 godine. Njegov rok ne zavisi isključivo od njegove proizvodnje već od toga gde ga držimo.

Kako bi parfem trajao što duže, bitno je čuvati ga na mračnom i svežem mestu, daleko od sunca i toplote, jer će u protivnom brže izvetriti ili oksidirati. 'Citrusi, voćne i zelene note su najosetljiviji na oksidaciju', tvrde stručnjaci.

Najbolji način da proverimo da li je parfemu prošao rok trajanja jeste da ga našpricamo na komadić papira i tako proverimo da li osećamo neku promenu 'note', ali i boju - ako izgleda tamnije ili je žućkast, najverovatnije je oksidirao.

Koliko može trajati neotvorena bočica parfema?

Nema definisanih pravila: neotvorena bočica parfema može trajati godinama, zavisi od samog parfema, ali i načina čuvanja. Svaki kozmetički proizvod ima svoj zvanični rok trajanja, koji možete proveriti i na web stranicama pomoću serijskog broja utisnutog na svakom proizvodu.

parfem, žena, miris
foto: Profimedia

Kako produžiti rok trajanja parfema?

Kiseonik, svetlost i toplota su neprijatelji parfema, pa ih treba čuvati daleko od prozora i izvora toplote, a optimalno je u frižideru.

Neki parfemi traju duže

Neki parfemi i arome imaju duži vek: začini, drvenaste note i vanila obično traju duže. Takođe, parfemi s bogatijom bazom su otporniji na oksidaciju, pa imaju duži rok trajanja.

Šta će se dogoditi ako koristimo parfem nakon isteka roka?

Najčešće - ništa, osim što možemo primetiti da miriše drugačije. Vrlo retko može se dogoditi da osobe imaju neku reakciju na koži.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

09:41

PARIZ USRED BEOGRADA! Ovaj parfemdžija vredno čuva tajnu svog zanata 70 godina! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track