NAŠA BEBA SE S 15 DANA ODVIKLA OD PELENA, TAKO SMO MNOGO UŠTEDELI: Svi se pitaju kako im je to uspelo, a OVO je njihov odgovor!
Foto: Printscreen/Instagram

NEVEROVATNO

NAŠA BEBA SE S 15 DANA ODVIKLA OD PELENA, TAKO SMO MNOGO UŠTEDELI: Svi se pitaju kako im je to uspelo, a OVO je njihov odgovor!

Žena -

Montana Louer i Tom Linvud iz Bajron Beja su svoju 21-mesečnu ćerku navikli na nošu kad je imala samo dve nedelje, a nakon mesec dana počela je da koristi i WC. Montana i Tom koriste tehniku tzv. eliminacione komunikacije (EC).

Ovaj par je objavio video o tome kako su koristili EC u slučaju svoje ćerke, a podelili su i savete za sve roditelje koji su zainteresovani za to.

- To je slušanje vaše bebe kada želi da ide u WC i odvođenje u WC umesto da vrši nuždu u pelenu - objasnila je Montana u videu koji je objavila na Jutjubu.

- Svaka mama zna kada je njena beba gladna i ima znakove za to, a isto tako ima znakove kada treba da ide u WC - dodao je Tom.

Šta je EC?

Komunikacija za eliminaciju (EC) je praksa u kojoj negovatelj koristi signale, znakove i intuiciju za prepoznavanje detetove potrebe za odlazak u WC. Negovatelji pokušavaju da prepoznaju i odgovore na fizičke potrebe beba i omoguće im da obavljaju nuždu na odgovarajućem mestu (toalet).

Kada je Montana prvi put čula za ovu praksu, mislila je da je pomalo ludo, ali nakon istraživanja naučila je da se EC koristi u celom svetu.

Tom je naglasio kako su pelene "luksuzni predmet", dok je Montana istakla da jednokratne pelene postoje tek poslednjih 50-ak godina. Iako su priznali da njihova ćerka još uvek ponekad koristi pelene, drastično su smanjili potrošnju, te ističu da je EC mnogo bolja opcija i za okolinu. Oni su istakli da svoju ćerku ne moraju da "odvikavaju" od korišćenja pelena jer ih i ne koristi.

- Bebe se rađaju bez unapred stvorenog znanja o tome gde obavljati nuždu, pa ako ih ne naučimo da koriste pelenu, nećemo morati ni da ih odučavamo od toga - objasnila je Montana.

Za sve roditelje koji žele sa svojom decom da isprobaju tehniku EC ovi roditelji su podelili nekoliko saveta koji će im pomoći da sve prođe glatko. Otkrili su i da je obuka njihove ćerke trajala tek jedan dan. Tom i Montana kažu kako je s ovom metodom mnogo bolje započeti leti, kada deca nose manje odeće.

- Pokušajte da obučete svoju bebu u haljinu ili nešto što možete lako da skinete. Mnogo je lakše naučiti kako primenjivati EC leti - dodaje Montana.

Još jedna dobra stvar je odmah nabaviti nošu.

- Ovo je takođe jako dobro staviti u prtljažnik automobila dok ste napolju kako biste mogli da stanete u bilo kom trenutku i stavite bebu na nošu ili je držite iznad nje ako je premala da bi sama sedela - objašnjavaju.

Montana i Tom kažu da EC najbolje funkcioniše kada je jedan roditelj sve vreme s detetom i da je to oblik osnaživanja, jer onda beba zna da će njene potrebe za vršenjem nužde biti zadovoljene.

Većina dece uči između dva i dva i po meseca, ali lekari ističu da ne postoji savršeno vreme početka za učenje deteta na nošu, piše The Sun.

(Kurir.rs/ The Sun)

Bonus video:

00:14

Ovako reaguje beba iz Holandije kad čuje prvi put Konstraktu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track