POSLE OVOGA ĆETE ŽENE GLEDATI DRUGIM OČIMA: Kad vidite šta im se događa u telu tokom MENSTRUALNOG CIKLUSA, ostaćete U ČUDU!
Foto: Shutterstock

ČUDO PRIRODE

POSLE OVOGA ĆETE ŽENE GLEDATI DRUGIM OČIMA: Kad vidite šta im se događa u telu tokom MENSTRUALNOG CIKLUSA, ostaćete U ČUDU!

Žena -

Hormonske promene bitne su za menstrualni ciklus, ali mnoge žene one mogu da izbace iz takta. Međutim, to je potpuno normalno i događa se gotovo svakoj ženi.

Najveću ulogu u ženskom reproduktivnom sistemu igraju hormoni koji regulišu veliki broj procesa u organizmu, više o njihovom delovanju pročitajte u nastavku teksta.

Tako, pod delovanjem hormona, tokom menstrualnog ciklusa u telu žene mogu se primetiti određene pojave, kako na fizičkom, tako i na emocionalnom planu.

Menstruacija
foto: Profimedia

Osim što su glavni simptomi menstruacije bolni grčevi u predelu abdomena, najverovatnije će žena tokom ciklusa imati otečene i bolne grudi, povećan apetit, a neretko slabost i mučnine. Osim toga, vrlo česta promena kod većine žena je nadutost...

Većina simptoma se nastavlja i u toku samog menstrualnog ciklusa, a najveće promene se zapravo događaju na polju emocija. Naime, u periodu nakon ovulacije dolazi do povećanja hormona estrogena i progesterona, zbog čega se kod mnogih žena javljaju oscilacije u raspoloženju. Ovi hormoni putem krvotoka dolaze do mozga gde se mešaju s neurotransmiterima.

Menstruacija
foto: Profimedia

Zbog toga se javljaju nervoza, razdražljivost, osetljivost i ostale promene na emocionalnom planu. Takođe, zbog potrebe tela da se tokom ovulacije pripremi za potencijalnu trudnoću, javlja se i povećana potreba za hranom kako bi telo sačuvalo masti koje su mu potrebne za pravilno funkcionisanje.

Menstrualni ciklus obuhvata period krvarenja koji može trajati od 2 do najviše 7 dana. U tom periodu žene su uglavnom zbunjene, imaju problem s iskazivanjem emocija, a neretko imaju i želju da budu same i taj period, većinom preguraju uz slatkiše i filmove.

bol, stomak, menstruacija, žena
foto: Profimedia

Vrlo često kod osoba sklonima anksioznim poremećajima dolazi do takozvanog “nagomilavanja” emocija u predmenstrualnom periodu. To se događa zato što se u tom periodu povećava nivo kortizola, odnosno hormona stresa.

Ako žene na pravi način ne brinu o svom psihičkom zdravlju tokom tog perioda, moguće je da može doći do razvoja paničnog poremećaja. Međutim, ne treba očajavati, mnogima će se emocije stabilizovati prolaskom PMS-a.

(Kurir.rs/ Net.hr)

Bonus video:

16:43

Vrhovni sud Amerike omogućio ukidanje prava na abortus: Brankica Janković o pravima žena u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track