MRAČNA STRANA GEL LAKA: Ovo vam neće reći NIJEDNA MANIKIRKA! Niste ni svesni koliko možete da ugrozite svoje ZDRAVLJE!
Foto: Profimedia

BUDITE OPREZNI

MRAČNA STRANA GEL LAKA: Ovo vam neće reći NIJEDNA MANIKIRKA! Niste ni svesni koliko možete da ugrozite svoje ZDRAVLJE!

Žena -

Gel lak je mnogim ženama dobro došao - manikir koja traje makar dve nedelje bez dorađivanja je zaista praktičan i idealan za svakodnevicu u kojoj smo uvek kratke s vremenom. Međutim, postoje i loše strane za koje treba da znate.

Dugo traje, boja se „ne pomera", otporan je na brojne spoljne uticaje - gel lak zaista na prvi pogled ima sve osobine manikira iz snova. Baš zbog toga je u poslednje vreme u porastu kupovina UV lampi za sušenje ovakvih lakova - čini se da veštinom gel lak manikira može ovladati prosečna žena.

Međutim, ispod sjajne površine sloja gel laka krije se njegovo ružno naličje - oslabljeni, bledi i ispucali nokti (koje je sigurno svaka žena iskusila nakon ovog tretmana).

Manikir
foto: Profimedia

Zato, izlaganje UV zračenju u lampama pomoću kojih se lak suši, kao i potencijalna oštećenja vaših noktiju, dva su velika faktora koja se ne mogu zanemariti.

Način na koji se radi gel lak manikir nam je dobro poznat: prvo se nanosi boja, a zatim suši ispod UV svetla. Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta po ruci - to je ono što lak čini na kraju tako dugotrajnim. Pa da li je loše za vašu kožu kad ruke držite pod UV svetlom?

Izlaganje UV svetlu definitivno nije dobro za vas. Doktorka Hajdi Valdorf rekla je da postoje dva prijavljena slučaja raka kože na ruci koji su povezani sa redovnom upotrebom UV lampe za nokte.

Studija koju je naručila jedna kompanija za proizvodnju lakova za nokte opovrgla je rezultate te studije, ali dr Valdorf i dalje preporučuje mere predostrožnosti.

Manikir, Nokti, Veštački Nokti
foto: Shutter

„Problem je u tome što je oštećenje koje izaziva UV zračenje kumulativno. Dakle, ako povremeno koristite UV lampe, to možda neće imati mnogo efekta odmah. Međutim, ako započnete s njima redovno u dvadesetim ili tridesetim godinama i nastavite, rizik će biti veći", kaže dr Valdorf.

Da bi se izbeglo opasno izlaganje, dr Valdorf preporučuje da nanesete vodootpornu kremu za sunčanje pre nego što krenete na manikir. „Međutim, imajte na umu da neće biti u potpunosti efikasan - deo postupka je čišćenje noktiju, a time i kože oko noktiju i prstiju. Ako moraju da uklone prethodni manikir sa gelom, prsti su natopljeni acetonom najmanje 10 minuta. Nijedan proizvod za zaštitu od sunca neće to izdržati", upozorava.

Gel lakovi izuzetno isušuju nokat što ga vremenom čini lomljivim. Obavezno neprestano hidrirajte nokte i zanoktice uljem vitamina E dok na noktima imate gel. Da biste se zaštitili od efekta uklanjanja putem acetona, nakon skidanja laka namočite nokte u posudu sa vitaminom E ili kokosovim uljem za brzu rehidraciju.

(Kurir.rs/ Zadovoljna.rs)

Bonus video:

01:18

BESPLATNE HALJINE ZA MLADE MATURANTKINJE! Obezbeđena šminka i manikir BEZ DINARA DOBIJU IZGLED O KAKVOM SANJAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track