BUDITE SAMI SVOJ MAJSTOR I SPREMITE TIRAMISU PO ORIGINALNOM SASTAVU: Omiljena kremasta poslastica koja ODUŠEVLJAVA! (RECEPT)
Foto: Profimedia

recept

BUDITE SAMI SVOJ MAJSTOR I SPREMITE TIRAMISU PO ORIGINALNOM SASTAVU: Omiljena kremasta poslastica koja ODUŠEVLJAVA! (RECEPT)

Žena -

Tiramisu je kremasti kolač koji je jedan od najtraženijih u čitavom svetu, a uz pomoć ovog recepta u originalnom sastavu namirnica će vas učiniti majstorom kuhinje! Deca su posebni obožavaoci ove poslastice, ali ovom bogatom ukusu ne odolevaju ni stariji!

Naime, ovaj čuveni kolač se prvi put pominje u sredinom dvadesetog veka, u italijanskoj recepturi, a nije poznato gde tačno, kada i kako je nastao. Neki navode da je Tiramisu izmišljen 1960-ih ili 1970-ih, a recepti nazvani "tiramisu" nisu poznati u kuvarima pre šezdesetih godina prošlog veka.

Tiramisu
foto: Profimedia

Zanimljivo je to da je svetsku popularnost doživeo devedesetih, kada je protagonista Toma Henksa u komediji "Besani u Sijetlu" čuo za njega samo kao misterioznu stvar koju su moderne žene volele.

Tradicionalni tiramisu se pravi od: piškota, žumanca, šećera, kafe, maskarpone sir, kakaa u prahu i ponekad likera.

Originalni oblik torte je okrugao, mada oblik keksa takođe omogućava upotrebu pravougaone ili kvadratne posude. Međutim, često se sastavlja u okrugle čaše, koje prikazuju različite slojeve, ili piramidu. Savremene verzije imaju dodatak šlaga u kombinaciji sa maskarpone kremom.

Sastojci

Za koru:

  • jaja 6
  • šećer 6 kašika
  • brašno 6 kašika

Za fil:

  • neslani sremski sir 600 g
  • slatka pavlaka 600 ml
  • šećer u prahu 60 g
  • ekstrakt vanile 1/2 kašičice
  • liker od kajsija 4 kašike
  • kakao 50 g

Priprema

1. Umutite sneg od belanaca, pa dodajte jedno po jedno žumance, šećer i brašno. Smesu ulijte u nauljen i pobrašnjen veći pleh i pecite oko 25 minuta na 180 stepeni.

2. Ulupajte blago slatku pavlaku i sjedinite je sa izgnječenim sirom i šećerom. Dodajte ekstrakt vanile i mutite dok ne dobijete fini krem.

3. Koru prepolovite, pa svaku poprskajte likerom od kajsija. Nafilujte tortu, dobro je ohladite i pre serviranja obilno pospite kakaom.

Uživajte!

(Kurir.rs / NajŽena)

Bonus video:

01:43

Recept za teleće šnicle u limun sosu sa taljatelama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track