NOVAKOVA ŽENA ZABLISTALA NA POZORNICI! Jelena Đoković organizovala dolazak čuvene dr Šefali Sabari koja ruši MITOVE o roditeljstvu
Foto: Dalibor Danilović

REVOLUCIJA

NOVAKOVA ŽENA ZABLISTALA NA POZORNICI! Jelena Đoković organizovala dolazak čuvene dr Šefali Sabari koja ruši MITOVE o roditeljstvu

Žena -

- Kad mislite da vam je dete gubitnik, da nešto ne valja s njim, da je loše, znajte da to nema veze ni s detetom, ni s bilo kim drugim, već s vama! Vrlo je depresivan trenutak u kom prihvatate da je problem u vama, ali to je i trenutak koji će vas probuditi i osloboditi. Tada ste na putu svesnog roditeljstva - reči su čuvene kliničke psihologinje dr Šefali Sabari pred krcatom MTS dvoranom u Beogradu.

Žena koja je stvorila koncept svesnog roditeljstva, autorka nekoliko bestselera Njujork tajmsa i omiljena sagovornica Opre Vinfri prvi put je držala predavanja u Evropi (pored Beograda, i u Ljubljani i Zagrebu). I to zahvaljujući Fondaciji Novak Đoković i Jeleni Đoković, koja je i pored svih svojih uloga pre svega majka, posvećena deci. Majka koja je bila hrabra, kako to kaže dr Šefali, da se upusti u svesno roditeljstvo.

Fondacija Novak Đoković, Svetlana Ražnatović
foto: Dalibor Danilović

A ono je - revolucija! Jer svesno roditeljstvo je sve suprotno tradicionalnom, na kom smo svi i odrasli. U centru je roditelj, a ne dete, jer upravo roditelj treba da shvati kako podstiče, a kako sputava sopstveno dete, i treba da ga pusti da bude autentično.

Koren svih problema je u nama i našem detinjstvu.

- Duboko u sebi nosimo gnev, shvatili smo da ne možemo da kontrolišemo sebe, ali možemo dete, imamo autoritet. Roditelji su nas kontrolisali, kažnjavali i sve to jer nas vole. Deca nesvesno upadaju u zamku: "Odustaću od svoje autentičnosti, a ti (roditelj) daćeš mi svoju ljubav, jer sam dete, potrebna mi je tvoja ljubav da živim" - priča dr Šefali, pa je to približila pričom o klijentkinji:

- Sofija je došla vrlo besna jer njen sin od 17 godina ne uči dobro, nije ni u kakvom atletskom timu, nema hobi, prijatelja, a još joj je i ukrao 200 dolara. Zamišljala sam kriminalca, s pirsingom i tetovažom, ponela sam biber-sprej za svaki slučaj, a ušao je slabašan dečak i rekao: "Znam da sam ovde jer misliš da sam lopov." Priznao je da je ukrao pare od mame, ali se ispostavilo da je to uradio jer je pao hemiju, pa je, uplašen da će ga roditelji kazniti, sam unajmio pomoć. On je u stvari nosio masku pobunjenika. A Sofija je posle mnogo sesija otkrila da je problem u njenom detinjstvu, otac joj je bio ekstremno zahtevan i kritičan. Sebe nije videla kao lepu, moćnu, vrednu... već u milion slomljenih delova, a tako i sina. Što smo više u nedostatku, više želimo da popravimo druge, nosimo naočare koje na druge projektuju našu mane.

Fondacija Novak Đoković, Svetlana Ražnatović
foto: Dalibor Danilović

SEDAM MITOVA O RODITELJSTVU KOJE, PO DR ŠEFALI, TREBA SRUŠITI

1. SUŠTINA RODITELJSTVA JE DETE - POGREŠNO! RODITELJSTVO SE TIČE VAS, VAŠE PROŠLOSTI, DETINJSTVA, PATNJE...

- Da je roditeljstvo o deci, tako bi se i zvalo. Roditeljstvo je o roditeljima i kad to shvatite, prestaćete da popravljate decu i radićete na sebi. Ovo je fundamentalni zaokret, prvi korak u menjanju načina razmišljanja.

2. RODITELJSTVO JE ODGAJANJE SAVRŠENO SREĆNE DETETA - POGREŠNO! RODITELJSTVO NIJE ODGAJANJE SAVRŠENO SREĆNOG DETETA!

- Stalno govorite: "Budi srećan! Dala sam ti karijeru, milione i ti nisi srećan?!" Slavna i bogata klijentkinja zvala me je sva uznemirena iz Diznilenda (hotel s pet zvezdica, najbolja moguća uslugu) jer su njeni mališani dva dana u bazenu! Ali deca su nastavila da budu srećna u bazenu.

3. RODITELJSTVO JE ODGAJANJE SAVRŠENO USPEŠNOG DETETA - POGREŠNO! RODITELJSTVO NIJE ODGAJANJE SAVRŠENO USPEŠNOG DETETA!

- "Ja samo hoću da budem sigurna da si uspešan i bogat." Kad sledeći put izgovorite to smeće, a što će biti već sutra, molim vas samo da se setite da je to smeće! Želite da dete bude uspešno da biste se dobro osećali. Svet vam je rekao da su bogatstvo, karijera, ambicija... dobre stvari, svet vam je isprao mozak da je to ispravan način života. A deca su mrzovoljna, nezdrava, vi nesrećni.

4. POSTOJE DOBRA I LOŠA DECA - POGREŠNO. POSTOJE SAMO... DECA!

- "Budi dobar, nemoj biti loš! Treba da budeš bolji!" Uradićemo šta god, samo da imamo dobro dete, pritiskamo ga, a ono ostaje loše, nevaljalo... Deca nisu ni dobra ni loša, deca su samo deca, žive u sadašnjem trenutku, dok smo mi u budućnosti.

5. RODITELJSTVO PODRAZUMEVA KONTROLU - POGREŠNO! RODITELJSTVO PODRAZUMEVA POVEZANOST!

- Samo ako imamo kontrolu, bićemo dobro, vikaćemo, kažnjavati svaki dan. Ali ćete isto tako imati anksiozno dete, možda i depresivno i dete koje ni sa sobom neće moći, a kamoli s vama.

6. SUŠTINA RODITELJSTVA JE LJUBAV - POGREŠNO! SUŠTINA RODITELJSTVA JE SVESNOST!

- "Ali ja volim svoje dete", ponavljate kao na traci. A ja uvek kažem - volite dete malo manje, jer je vaša ljubav opsesija, posedovanje, dominacija. Koristite svoju decu za vlastitu zamisao, za svoj ego. Zamenite reč ljubav istinskom bezuslovnom ljubavlju. To je nemoguće, al' neka to bude vaša vizija.

7. RODITELJSTVO JE PRIRODNO - POGREŠNO! RODITELJSTVO JE NEŠTO ŠTO SE UČI SVAKODNEVNO!

- Tradicionalno roditeljstvo je prirodno, to je instinkt, a svesno roditeljstvo je sveobuhvatni posao. Morate kontolisati svoj bes, upravljati emocijama, a to zahteva vreme. Ali je vrlo moćno kad odlučiš da budeš svestan.

Nasuprot ovome, navela je dr Šefali, stoji svesno roditeljstvo.

- Kada postajete svestan roditelj, pitaćete se: "Zašto imam potrebu da mi dete bude nešto neverovatno? Zašto mi nije u redu da bude ono što jeste?" Odgovor je uvek isti - zato što vi niste dobro. Niko ne želi da se menja, želimo da se drugi menjaju, ali sada je izazov da se vi promenite. Ne vaše dete, ne muž, nego vi! Vaša deca su tu da žive sopstveni život, da otkriju ko su, što nema nikakve veze s vašim fantazijama o tome šta treba da budu - naglasila je dr Šefali, čije je predavanje "Podrška, ne perfekcija" prilično bilo opušteno i začinjeno šalama, pa i onom da nas sve čeka alkohol na kraju kako bismo se lakše suočili s nadolazećom depresijom.

svesno roditeljstvo
foto: Kurir

SVAKA ČAST - S BEBOM PO ZNANJE

Najmlađi gost na predavanju je mališan od svega četiri meseca. Slađana i Aleksandar su sa sve nosiljkom i sinčićem u njoj došli na predavanje.

- Imamo još dvoje dece kod kuće, a njega smo morali da povedemo jer hrana zavisi od mene. Dobili smo troje dece za vrlo kratko vreme, potrebne su nam veštine kako to da radimo najbolje - smeje se mama, dok tata dodaje:

- Ovo nam je prilika da sakupimo neke veštine kao bismo mogli da ih držimo na okupu zdrave i prave.

A šta ako je jedan roditelj svestan, a drugi ne, pitala se publika.

- Ne traćite svoju energiju, posebno žene, muža ne možete promeniti! Fokusirajte se na sebe i dete. Jedan svestan roditelj nije savršeno, ali jedan može mnogo da uradi. Bolje jedan nego nijedan - istakla je dr Šefali, pa i umanjivala osećaj krivice koji se širio dvoranom:

- Ne možemo biti svesni dok ne vidimo čudovište sopstvenog ega! To budi! Svesno roditeljstvo je ulazak u sadašnjost. Ako se okrećete u prošlost i osećate krivicu iznova i iznova, opet je reč o vama. A deci ne treba vaša krivica, već vaša transformacija! Nikad nije kasno da budete svesniji! I kad detetu date nevidljive ključeve te slobode, bićete najveći, najmoćniji i najsvesniji roditelji!

Aplauz je bio gromoglasan.

Fondacija Novak Đoković, Svetlana Ražnatović
foto: Dalibor Danilović

JELENA ĐOKOVIĆ: AKO SAMO JEDAN RODITELJ OVO PRIMENI, OSTVARILI SMO CILJ

- Verujem da upravo koncept svesnog roditeljstva omogućava roditeljima da na najkvalitetniji način iskažu ljubav prema svojoj deci, prepoznajući i negujući njihovu posebnost. Ukoliko nakon ovog događaja samo jedan roditelj u odnosu sa svojim detetom primeni principe svesnog roditeljstva, za mene je ovaj projekat Fondacije Novak Đoković ostvario cilj - izjavila je Jelena Đoković, suosnivačica i globalna direktorka fondacije.

Kurir.rs/J. S.Spasić

Bonus video:

00:09

Jelena Đoković trenira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track