Pravilno spremanje piletine – da budete sigurni da nije previše tvrda ili suva – izazov je sam po sebi, čak i kada se setite da je odmrznete na vreme.

To sve domaćice znaju, a pitanje koje mnoge muči je šta se događa ako žele da pripreme smrznuto meso, odnosno kako treba da postupe i da li je uvek bezbedno kuvati piletinu pre nego što se odmrzne.

Evo šta treba da radite ako ste se kasno setili da izvadite „cepanicu“ iz zamrzivača.

Prvo, nemojte se opterećivati, a drugo, kratak odgovor je da možete bezbedno da kuvate svoju piletinu u rerni ili na šporetu ako je izvučete direktno iz zamrzivača.

Naravno, postoji nekoliko pravila kojih treba da se pridržavate da biste vi i vaši ukućani ostali zdravi i bezbedni nakon obroka, a koja morate da znate pre nego što drugi put stavite svoju smrznutu piletinu u rernu.

Domaćice treba da znaju da će zamrznuta piletina morati da se kuva ili peče 50 odsto duže vremena nego što je potrebno za spremanje ručka od otopljenog ili svežeg mesa. Na primer, ako obično kuvate piletinu 30 minuta, moraćete da kuvate zamrznutu piletinu 45 minuta.

Međutim, ako koristite spori šporet, ovo ne bi trebalo da radite.

Ne spremajte smrznutu piletinu na ringli na ovaj način jer će piletina predugo biti na 90 stepeni, što omogućava bakterijama da rastu. Pošto spori šporet radi upravo to, odnosno kuva sporo, smrznuta piletina može postati žrtva ove opasnosti, a i vi sa njom. U ovom slučaju najbolje je da je stavite u rernu.

Kurir.rs/Cooking Light

Bonus video:

00:27
NEDIMOVIĆ: Srpska piletina posle 30 godina na prostoru EU Izvor: Kurir televizija