TRADICIONALNI SRPSKI DORUČAK: Kačamak je najzdraviji obrok na svetu, a evo i koji je razlog za TO!
Foto: Shutterstock

STARINSKO JELO

TRADICIONALNI SRPSKI DORUČAK: Kačamak je najzdraviji obrok na svetu, a evo i koji je razlog za TO!

Žena -

Kačamak je napravljen od belog ili žutog kukuruznog brašna ili griza koji ima veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da ne sadrži gluten, pa je mogu konzumirati svi. Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o kilaži ili pak za one koji imaju problema sa probavnim sistemom.

Sastav palente i njene zdravstvene prednosti

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je telu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čoveka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti koje su zaslužne za bolji i kvalitetniji rad creva i varenje hrane, a samim tim je idealan obrok za mršavljenje.

Kačamak
foto: Profimedia

Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svetu. Kukuruzno brašno sadrži niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Palenta je odličan izbor za bebe i decu

Zdrav obrok koji će deca obožavati pogotovu ako se iskombinuje sa jogurtom ili nekim povrćem koji mališani vole. Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za decu je to što palenta sprečava nagli pad imuniteta.

dete, bolest, dete kašlje, devojčica
foto: Profimedia

Kontroliše razne bolesti

Smanjenje rizika od kancera jedan je od prednosti koje ljudskom organizmu pruža palenta. Naučno je dokazano na univerzitetu u Americi da se konzumiranjem kačamaka znatno smanju rizik pojavljivanja ove opake bolesti. Palenta će smanjiti rizik od raka debelog creva, kao i pojavljivanje hemoroida.

Jačanje ćelija debelog creva takođe je još jedan od uspeha koji je zabeležen kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će takođe delovati antioksidantno na celokupan organizam, ne samo na creva.

Smanjuje holesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksim ugljenim hidratima. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čoveka u pitanju.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:47

MAJKA OPASNICA MEŠA I KUKOM I STRUKOM! Htela da pokaže KAČAMAK FIGURU, pa se zanela sa Rašom: BILO JE JAKO PRISNO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track