DRAGE DAME, BEZ PANIKE! Oko 60 ODSTO žena u srednjim godinama se žali na OVAJ problem: Nema prepuštanja, može ovako da se REŠI!
Foto: Shutterstock

Česta pojava

DRAGE DAME, BEZ PANIKE! Oko 60 ODSTO žena u srednjim godinama se žali na OVAJ problem: Nema prepuštanja, može ovako da se REŠI!

Žena -

Da li se i vama događa da u poslednje vreme primećujete da brže zaboravljate, da ne znate šta ste hteli pre samo pet minuta, da ne možete da se setite gde ste ostavili neku stvar, zašto ste pošli u neku prostoriju ili imate problema s koncentracijom?

Mozak, Zaboravnost, Koncentracija
foto: Shutterstock

Ukoliko ste žena u srednjim godinama, odgovor će verovatno biti potvrdan, ali ne treba da se plašite ovog nekad zaista neprijatnog stanja.

Dobra vest je da je demencija u ovom periodu života retka. Sve žene prolaze kroz menopauzu, ali većina neće razviti demenciju ako ne postoji faktor rizika - postojanje Alchajmerove bolesti u porodici. Isto tako, dobra vest je da žene ne treba preterano da brinu i da će se mentalna magla, koja muči brojne pripadnice lepšeg pola, posle nekog vremena razgrnuti.

POTREBNO JE VREME

Dakle, moždana magla (zaboravnost) normalna je i uobičajena u srednjim godinama, može da vam naruši kvalitet života, ali su simptomi obično blagi, a stanje će se poboljšati tokom vremena.

Koncentracija, Razmišljanje
foto: Shutterstock

Problemi s pamćenjem u perimenopauzi i menopauzi utiču na smanjenu produktivnost u kući i na poslu. Javljaju se kao posledica nižeg nivoa estrogena, polnog hormona koji ima važnu ulogu u regulisanju menstrualnog ciklusa, seksualnog i reproduktivnog zdravlja, ali i našeg razmišljanja.

Međutim, kad se organizam navikne na to da ga nema dovoljno - stanje će se popraviti. Imaćete manje problema s pamćenjem, koncentracijom, pronalaženjem reči, obavljanjem poslova...

Poruka lekara i stručnjaka za mozak je da će se, kad vaše telo zaključi da mu je to sada normalno stanje, moždana magla povući i da ćete opet postati funkcionalni.

Za to je, naravno, potrebno vreme, jer se i sam ulazak u perimenopauzu (može da traje sedam godina) i menopauzu i sve što žene u tim periodima života osećaju ne događa odjednom, preko noći.

Zaboravnost
foto: Shutterstock

LEČENJE HORMONIMA

Da sve prebrodite što lakše, pomoći će zdrav način života, a u izvesnim slučajevima može se primeniti i hormonska terapija (MHT) kako bi se suzbila moždana magla, ali i neki simptomi menopauze, posebno talasi vrućine (takozvani valunzi), poremećaji spavanja i raspoloženja.

Istraživanja i praksa su pokazali da je ovaj vid lečenja siguran za održavanje spoznajnih sposobnosti ako se s njim započne rano u menopauzi, a terapija estrogenom je za kognitivnu funkciju sigurna čak i u kasnoj menopauzi.

Doduše, ne preporučuje se isključivo za tu indikaciju: žena koja koristi MHT u lečenju talasa vrućine može očekivati usputan efekt - poboljšanje spoznajnih sposobnosti.

Lečenje estrogenskom terapijom savetuje se ako ste imali ranu menopauzu ili ako su vam jajnici uklonjeni, što takođe uzrokuje menopauzu.

Doktor, Pacijent

Preporuka je da o rizicima i koristima ove terapije razgovarate sa svojim ginekologom i endokrinologom, a za žene koje imaju blaže simptome ili odluče da ne uzimaju hormonsku terapiju postoje i druge mere koje mogu pomoći da se rastera mentalna magla.

KAKO SAMI MOŽETE DA ODRŽITE MOŽDANO ZDRAVLJE

- Idite redovno na preventivne preglede i lečite se: visoki krvni pritisak, obolelo srce i dijabetes štetni su za zdravlje mozga

- Održavajte indeks telesne mase (BMI) u granicama normale (od 18 do 25). Jedite mnogo voća i povrća, sledite mediteransku dijetu i umanjite unos skroba, masne hrane i slatkiša

- Bavite se redovno fizičkom aktivnošću jer dobra kardiovaskularna kondicija smanjuje rizik od demencije. Nedeljno je neophodno najmanje 150 minuta aerobnih aktivnosti umerenog intenziteta

- Potrudite se da dovoljno spavate i izbegavajte stresne situacije

Odobravanje
foto: Shutterstock

- Prestanak pušenja je obavezan, izbegavajte pasivne inhalacije duvanskog dima i zagađenog vazduha (nosite masku)

- Umereno konzumirajte alkohol

- Mozak vežbajte čitanjem, učenjem novih veština i ostanite socijalno povezani. Uz kvalitetno vreme provedeno s porodicom i prijateljima, pronađite načine da budete deo svoje lokalne zajednice.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

06:19

VAZDUH U SRBIJI OTROVAN! ZDRAVLJE DECE SVE UGROŽENIJE? Ekolog: Država treba HITNO da uvede vanredno energetsko stanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja