10 NAMIRNICA KOJE SE OBAVEZNO BACAJU KADA IM PROĐE ROK TRAJANJA: Neke mogu da stoje i duže, ali OVE su opasne već posle par dana
Foto: Shutterstock

Bez razmišljanja

10 NAMIRNICA KOJE SE OBAVEZNO BACAJU KADA IM PROĐE ROK TRAJANJA: Neke mogu da stoje i duže, ali OVE su opasne već posle par dana

Žena -

Dosta namirnica možemo da konzumiramo i nakon istaknutog roka upotrebe. So, šećer, beli pirinač, brašno, čokolada... na kojima prema novim propisima i kod nas stoji da je najbolje da se upotrebe do određenog datuma.

Neće vam naneti štetu ako ga malo i prekoračite. Međutim, neke namirnice treba da bacite odmah nakon što im prođe rok trajanja, jer mogu biti opasne za zdravlje!

srčani udar, devojka, bolovi, mučnina
foto: Shutterstock

Da biste to izbegli, ali i rešili nedoumice na koje namirnice se to odnosi, uštedeli novac bacajući što manje hrane, pogledajte spisak onih koje su opasne za upotrebu nakon isteka roka trajanja i koje bez razmišljanja treba odmah da bacite.

1. Suhomesnati proizvodi

Isečeni suhomesnati proizvodi zapakovani u masni papir traju najviše tri do pet dana i nakon toga, ako ih ne pojedete, treba da ih bacite jer ovo delikatesno meso može da sadrži opasne bakterije.

Suhomesnati Proizvodi
foto: Shutterstock

Zapamtite, listerija se razvija i na niskim temperaturama (u frižideru), a uzrokuje groznicu, proliv, bolove u mišićima i ozbiljne komplikacije kod trudnica.

2. Jaja

Ne bi trebalo da upotrebljavate jaja koja stoje duže od dve nedelje ako ste odlučili da ih stavite u određena jela. Za pasta karbonaru, u koju idu sirova jaja, ona ne smeju da budu starija od sedam dana.

3. Mlečni proizvodi

Uvek su plodno tlo za razvoj opasnih bakterija!

Mleko, trovanje hranom
foto: Shutterstock

Posebno treba da budete oprezni sa svežim mlekom u kojem se vrlo brzo može razviti ešerihija - negativno utiče na naše zdravlje, a treba dosta vremena da je se oslobodimo. Zato ovu namirnicu bacite nakon nedelju dana, a čak i pre ovog roka ako primetite promenu boje ili osetite kiselkasti miris i ukus.

4. Zamensko mleko za bebe

S ovim mlekom budite veoma oprezni! Iako zamena za mleko sadrži materije koje pomažu da se beba razvije, nikako ga ne smete koristiti nakon što mu prođe rok trajanja.

beba
foto: Shutterstock

Osim što u njemu mogu da se razviju bakterije, nakon isteka roka trajanja iz njega nestaju hranljive materije neophodne za zdravi razvitak vašeg deteta.

5. Lisnato povrće

Zelenu salatu, spanać, blitvu ili sveži kupus trebalo bi da bacite već nakon tri dana, posebno ako se pojavi sluz, jer to znači da tu ima i opasnih bakterija. Ipak, lisnato povrće ne morate da bacite celo, već samo trule listove. Ostatak dobro isperite hladnom vodom.

Salata, trovanje hranom
foto: Shutterstock

6. Sveže bobičasto voće

Izuzetno je zdravo, puno antioksidanata, ali može brzo da se pokvari pa ga ne treba jesti posle tri dana stajanja. Ovo voće može brzo da stvori buđ, koja je veoma opasna po zdravlje. Ako ste nabavili veće količine, da biste izbegli bacanje, dobro ga operite i zamrznite, pa konzumirajte po potrebi.

7. Prirodni sokovi

Ako nisu pasterizovani, trebalo bi da ih se rešite već za dva dana nakon otvaranja.

Sok
foto: Shutterstock

Prerađeni sokovi mogu da traju nešto duže - do sedam dana nakon otvaranja.

8. Majonez, senf, kečap

Bacite ih odmah nakon isteka roka trajanja. Na ambalaži brojnih dodataka jelima piše da mogu da traju zaista dugo, pa ako ih niste pojeli nakon istaknutog roka, ne biste smeli da ih koristite. I pre toga ih se rešite ako primetite da su promenili boju i teksturu.

9. Kiseli krastavci

Kiseli Krastavci
foto: Profimedia

Neotvoreni kiseli krastavci na hladnijem i tamnijem mestu mogu izdržati i do godinu dana, ali nakon što ih otvorite, bilo bi dobro da ih što pre pojedete jer su plodno tlo za razvitak opasnih bakterija koje mogu izazvati probavne smetnje.

10. Masline

Masline mogu da stoje duže od godinu dana ako niste otvorili teglicu. Čim se prvi put poslužite, računajte da mogu da traju dve nedelje. Zato, kad kupujete, uvek uzmite malu teglu da ne biste bacali ovu izuzetno zdravu namirnicu.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:06

Ministar otkriva: Da li je zdrava hrana nužno i zdrava?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja