NE ZABORAVITE DA VRATITE SAT UNAZAD: Kako zimsko računanje vremena utiče na zdravlje
Foto: Shutterstock

POMERITE KAZALJKE U NOĆI IZMEĐU SUBOTE I NEDELJE

NE ZABORAVITE DA VRATITE SAT UNAZAD: Kako zimsko računanje vremena utiče na zdravlje

Žena -

Ovaj povratak se tehnički izjednačava s potencijalnim dodatnim časom sna, međutim, resetovanje nije tako lako za naše unutrašnje satove, tačnije cirkadijalne ritmove

U noći između subote i nedelju, 29. i 30. oktobra, počinje zimsko računanje vremena, kad se kazaljke sata vraćaju sat unazad.

Ova praksa pomeranja satova unapred, u proleće, a zatim unazad na standardno vreme u jesen, prvobitno je zamišljena da optimizuje prirodno dnevno svetlo i zadržana je do danas.

Uticaj na zdravlje

Stvaranje desinhronizacije naših telesnih satova dva puta godišnje povezano je s povećanim zdravstvenim rizicima kao što su depresija, gojaznost, srčani udar, pa čak i nastajanje saobraćajnih nesreća. Moglo bi se reći da će nam dodatni sat značiti, duže ćemo spavati, međutim, ipak ima uticaja na psihičko i fizičko zdravlje. Naime, prema tvrdnjama stručnjaka, pomeranje vremena može "izbaciti" naše telesne satove iz usklađenog ritma.

zevanje, pospanost
foto: Shutterstock

Pomeranje sata unazad utiče na cirkadijalne ritmove tela - fizičke, mentalne kao i promenu ponašanja. Naš organizam očekuje da se određene stvari dogode u određeno vreme u toku dana (poput spavanja, buđenja i jedenja) na osnovu sunčevih signala i toga što radite te stvari iznova i iznova u isto vreme svaki dan.

Kad promenite tu rutinu, čak i za sat vremena, vaši cirkadijalni ritmovi se blago poništavaju. Tačnije, cirkadijalni ritmovi postaju blago neusklađeni u odnosu na vreme na satu, što može odbaciti nekoliko dnevnih procesa koji se dešavaju u telu, kao što su san, varenje i kardiovaskularno funkcionisanje.

Loše raspoloženje i depresija

menjanje raspoloženja, neraspoloženje
foto: profimedia

Tokom jeseni i zime mnogi obično provode dane u zatvorenom prostoru na poslu, u školi ili kod kuće. Dok obavimo sve aktivnosti, već je mrak. To znači da se manje izlažemo suncu, što smanjuje količinu vitamina D koji naše telo proizvodi. Nizak nivo vitamina D povezan je s lošim raspoloženjem i depresijom, kao i sa umorom, bolovima u mišićima i oslabljenim kostima. Poremećaji spavanja takođe mogu uzrokovati povećan rizik od mentalnih bolesti. Gubitak jednog sata večernje svetlosti može znatno da utiče na naše raspoloženje.

Nedostatak sunčeve svetlosti potiskuje proizvodnju dva važna hormona: melatonina, koji izaziva san, i serotonina, koji igra ključnu ulogu u ravnoteži raspoloženja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:40

MIHOLJSKO LETO: POSLEDNJI LETNJI DAN! Đorđe Đurić: Duboka jesen, a najavljeno NEVEROVATNIH 29, 30 stepeni za današnji dan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track